Τα τρία κριτήρια για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Κατατίθεται αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο

Τα τρία κριτήρια για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Στην αναστολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας με βάση τρία κριτήρια –σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας, εισόδημα και καταθέσεις– προχωράει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ερχόμενη Τρίτη.

Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατευθεί η κύρια κατοικία για το περίπου 95% των δανειοληπ��ών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες από στεγαστικά δάνεια. Την κατάθεση του νομοσχεδίου προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τη ρύθμιση, την οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, πρόκειται στην πραγματικότητα για παράταση με τροποποιήσεις του νόμου 4224/2013, η ισχύς του οποίου είχε λήξει στις 31/12/2014.

Τα κριτήρια, ωστόσο, που -σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής- θα περιλαμβάνει είναι πολύ πιο διευρυμένα σε σύγκριση με τον νόμο Χατζηδάκη και είναι τα ακόλουθα:

• Αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνον της κύριας κατοικίας. Το ανώτατο όριο αναμένεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ και πιθανώς να φτάνει τις 50.000 ευρώ.

Σύνολο καταθέσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας το όριο σε αυτό το κριτήριο θα είναι χαμηλό με το επιχείρημα ότι όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα μπορεί να αποπληρώνει και το δάνειό του.

Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν στο διάστημα που θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων θα προβλέπεται καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, όπως ισχύει πλέον και στην περίπτωση αίτησης υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση της πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε distress funds. Ανάλογη απαγόρευση, πάντως, δεν θα ισχύει για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top