Χριστουγεννιάτικο τραπέζι… της τελευταίας στιγμής: Που θα βρείτε τι και σε ποιες τιμές

Η κρίση και ο «ελληνικός» κόκορας εκτοπίζουν τη γαλοπούλα!

Λίγο η κλασική συνήθεια των Ελλήνων για ψώνια και ετοιμασίες στο παρά πέντε, λίγο η αναμονή για να πέσουν οι τιμές, το αδιαχώρητο επικρατεί σήμερα στη Βαρβάκειο αγορά.

Η κίνηση ήταν αυξημένη και τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο ειδικά σήμερα, που θα «εξοπλιστούν» και οι τελευταίοι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι επικρατεί το αδιαχώρητο στην κεντρική αγορά των Αθηνών.
2213372.jpg
«Πολύς κόσμος αλλά λίγες αγορές. Ποιος έχει λεφτά να πάρει γαλοπούλα και πολύ περισσότερο ολόκληρη; Έρχονται και παίρνουν 2-3 κιλά» λέει στο star.gr ο πρόεδρος της Κρεαταγοράς στη Βαρβάκειο Κλεάνθης Τσιρώνης, ο οποίος τονίζει ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι αλλά όσο και να πέσουν «δεν μπορεί να αγοράσει ο κόσμος γιατί δεν του περισσεύουν».
frrvv.jpg
Η γαλοπούλα στη Βαρβάκειο ξεκινά από τα 6 ευρώ ενώ οι τιμές στην αγορά (συνοικιακά κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ κλπ) κυμαίνονται από 7 έως 10 ευρώ το κιλό. Σαφώς πιο φθηνές είναι οι κατεψυγμένες οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το κιλό.

«Δεν μπορεί να πέσει άλλο η τιμή. Αγοράζουμε 5,20 ευρώ το κιλό την γαλοπούλα. Παρ΄ όλα αυτά την Τρίτη (σ.σ.χθες) φθάσαμε κάποια στιγμή στο σημείο να πουλάμε γαλοπούλα ακόμη και στα 3 ευρώ για να υπάρξει αγοραστική κίνηση» σημειώνει ο κ. Τ��ιρώνης.
2213318.jpg
Μοιραία, πολλοί καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές (και σαφώς φθηνότερες) επιλογές, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο για το γιορτινό τραπέζι, με τιμές στα 3 και 2,5 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Η εκδίκηση του… κόκορα!

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η κρίση εκτοπίζει ένα εισαγόμενο έθιμο και στη θέση του επανέρχεται ένα ελληνικό!
2212826.jpg
Ο λόγος για τον κόκορα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που παίρνει εκδίκηση από τη γαλοπούλα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι. Με τιμή το κιλό κάτω 4,5 ευρώ (κάτω και από τα 3 ευρώ τα εισαγόμενα), οι καταναλωτές βρίσκουν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική επιλογή.

«Φεύγουν συνέχεια τα κοκοράκια. Συνέχεια. Πολύς κόσμος παίρνει για το γιορτινό τραπέζι και είναι και καλή και φθηνή επιλογή» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών της Βαρβακείου.

Ένα «κλικ» πιο κάτω κουραμπιέδες-μελομακάρονα

Μπορεί τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να περιστρέφονται γύρω από τη γαλοπούλα και το κρέας γενικά, ωστόσο ένα απόλυτο must των ημερών είναι τα γλυκά και ειδικά οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρο��α.
604499.jpg
Σε έρευνα αγοράς που έκανε το star.gr, κατέγραψε ότι οι κουραμπιέδες σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία κυμαίνονται μεταξύ 8,5 και 12 ευρώ το κιλό, ενώ σαφώς φθηνότεροι είναι οι τυποποιημένοι (συνήθως σε σούπερ μάρκετ) αφού ξεκινούν από τα 6 ευρώ.
604496.jpg
Ελάχιστα πιο φθηνά είναι τα μελομακάρονα τα οποία σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία κοστίζουν το κιλό 8 με 11 ευρώ, ενώ τα τυποποιημένα ξεκινούν από 5-5,5 ευρώ το κιλό.

Παραμένει «τσουχτερό» το κόστος

Πάντως, το κόστος για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραμένει τσουχτερό, αν και συνεχώς μειώνεται.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει φέτος μόλις 3 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, υπολογίζεται στα 144,76 ευρώ έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε το 2013 και 151,56 ευρώ το 2012.

Πέτρος Κατσαβριάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top