Έρευνα για τη φοροδιαφυγή του Λουξεμβούργου καίει τον Γιούνκερ-Παραιτήσου του λέει το Bloomberg

Αντιδράσεις για τις παρελθοντικές πρακτικές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

​Μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους των Βρυξελλών έχει προκαλέσει εξά��ηνη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων (ICIJ), σε συνεργασία με 80 δημοσιογράφους από 26 χώρες και από εφημερίδες διεθνούς κύρους όπως οι Le Monde, The Guardian και Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία το Λουξεμβούργο διευκολύνει και συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή που λαμβάνει χώρα εκτός των συνόρων του, συνάπτοντας μυστικές συμφωνίες με τουλάχιστον 1000 εταιρίες κάθε χρόνο με οικονομικά ανταλλάγματα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα πορίσματα της δημοσιογραφικής έρευνας έρχονται στο φως σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Λουξεμβούργο, καθώς μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα ως νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας του από το 2002 έως και το 2010

Ο εκπρόσωπος του κ.Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς υπερασπίστηκε σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή στο σύνολό της έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή.

Ο 59χρονος Γιούνκερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 μέχρι το 2013, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο κ.Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή» διευκρίνισε ο κ.Σχοινάς.
«Δεν έχω μιλήσει με τον Γιούνκερ συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχω λάβει τη δέσμευσή του ��τι θα προωθήσουμε γρήγορα έναν νέο κόσμο δημοσιονομικής διαφάνειας» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνειακών Υποθέσεων Π.Μοσχοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
«Δεν θα πρέπει να τον κρίνουμε για το παρελθόν του. Το ερώτημα σήμερα είναι το εξής: είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος της Επιτροπής. Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική» πρόσθεσε ο Γάλλος πολιτικός, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιούνκερ είναι ο καταλληλότερος για επικεφαλής της Κομισιόν.
Bloomberg: O Γιούνκερ πρέπει να φύγει

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με αφ��ρμή την παραπάνω έρευνα, υποστηρίζει πως «ο κ.Γιούνκερ έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει τούτη την ώρα ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να παραιτηθεί.

«Η θέση του Γιούνκερ, ως επικεφαλής του οργάνου που διεξάγει την έρευνα στις φορολογικές πρακτικές που ο ίδιος επέβλεπε ως πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων», αναφέρει το Bloomberg. «Είναι πιθανό η Επιτροπή να μην βρει τίποτα ανάρμοστο στον παράδεισο φοροαποφυγής του Λουξεμβούργου: η Ε.Ε. επιτρέπει στ��ς κυβερνήσεις των κρατών μεγάλη ευελιξία στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση να μην ευνοούν ορισμένες σε βάρος άλλων. Αλλά με τον Γιούνκερ επικεφαλής στην Κομισιόν, μια τέτοια απαλλαγή δεν θα πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, την ώρα που «η Ένωση αγωνίζεται να βγει από την χρηματοοικονομική κρίση και ολοένα και περισσότερο θεωρείται ελιτίστικη και ανίκανη να δημιουργήσει δικαιοσύνη ή ανάπτυξη. Δεν μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή να την εποπτεύει ο άνθρωπος ο οποίος πέρασε την καριέρα του ουσιαστικά σαν ο παρασκηνιακός αντιπρόσωπος, ενώ έχτιζε και έτρεχε έναν διεθνή φορολογικό παράδεισο σε βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών��.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top