Νέο «κόλπο» στα ακίνητα: τι αλλάζει στον φόρο και τις αντικειμενικές!

Εντός της προσεχούς εβδομάδας η ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών

Νέο «κόλπο» στα ακίνητα: τι αλλάζει στον φόρο και τις αντικειμενικές!

Ένα νέο σύστημα εφαρμογής του «πόθεν έσχες» στα ακίνητα ώστε να αναθερμανθεί η κτηματαγορά που έχει «παγώσει» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με ρύθμιση με την οποία αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική.

Η κατάθεση της ρύθμισης αναμένεται εντός της προσεχούς εβδομάδας και θα προβλέπει την εφαρμογή του «πόθεν έσχες», όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης, με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ένας φορολογούμενος αγοράζει σπίτι έναντι 120.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ. Θα πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία την προέλευση κεφαλαίων ύψους 180.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα έχει καταβάλει 60.000 ευρώ λιγότερα για την απόκτηση του ακινήτου. Αν δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος επί του συγκεκριμένου ποσού, με συντελεστή έως 42% και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης έως 4%. Με τη νέα ρύθμιση, η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.

Παράλληλα, σχεδιάζεται μέση μείωση 15% στις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2015, δύο δηλαδή χρόνια πριν από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών ώστε να συμβαδίζουν με τις εμπορικές.

Η σχεδιαζόμενη μείωση στις αντικειμενικές αξίες θα φέρει σειρά μειώσεων σε φόρους που υποβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβίβασης, η γονική παροχή και ο φόρος κληρονομιάς.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top