Τεκμήρια και αποδείξεις: Τι να προσέξετε στη δήλωση για να μην πληρώσετε περισσότερα

Έμπειροι φοροτεχνικοί εξηγούν στο STAR πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Τεκμήρια και αποδείξεις: Τι να προσέξετε στη δήλωση για να μην πληρώσετε περισσότερα
Η ώρα της φορολογικής δήλωσης πλησιάζει για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τα τεκμήρια και αποδείξεις είναι δυο από τις παγίδες της φετινής φορολογικής δήλωσης που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην πληρώσουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν.

Έμπειροι φοροτεχνικοί εξηγούν πώς να τις αποφύγουμε.

Η πρώτη παγίδα αφορά στα τεκμήρια.

«Όλοι οι φορολογούμενοι που δεν καλύπτουν το τεκμαρτό τους εισόδημα και ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το ευρώ, να προσπαθήσουν να κάνουν επίκληση κεφαλαίων των περασμένων ετών» εξηγεί ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου στο STAR.

Άλλη παγίδα είναι αυτή των αποδείξεων.

«Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θα πρέπει να βάλουν το 25% του φορολογητέου εισοδήματος και θέλει προσοχή γιατί ο κωδικός αυτός (049) συμπληρώνεται μόνο στην αρχική και εμπρόθεσμη δήλωση» εξηγεί ο ίδιος.

Παράδειγμα για τις αποδείξεις

Ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει ότι συγκέντρωσε αποδείξεις 2.500 ευρώ. Αν δηλώσει ότι συγκέντρωσε αποδείξεις 1.500 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ λιγότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες, θα πληρώσει 10% πρόσθετο φόρο, δηλαδή 100 ευρώ.

Προσοχή χρειάζεται, όμως, και ο χρόνος υποβολής της φορολογικής δήλωσης αφού η προθεσμία είναι μέχρι 30 Ιουνίου με το υπουργείο να τονίζει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση. «Οι δόσεις σε κάθε περίπτωση θα είναι τρεις: η πρώτη τέλος Ιουλίου, η δεύτερη τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη τέλος Νεομβρίου» αναφέρει στο STAR ο φοροτεχνικός Βαγέλλης Καραγρηγορίου.

Τέλος, παγίδα κρύβουν και οι τόκοι. «Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το καθαρό ποσό στους κωδικούς 667 και 668. Αυτό που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα είναι ότι τα περασμ��να στοιχεία στη Γενική γραμματεία είναι συνήθως το μεικτό ποσό και όχι το καθαρό» εξηγεί στο STAR ο κ. Χατζηγεωργίου.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top