Μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο - Προ των πυλών περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις

Χάσμα κυβέρνησης-τρόικας - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο - Προ των πυλών περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις

«ΟΧΙ» σε όλα λέει η τρόικα, φουντώνοντας τα σενάρια που μιλούν για νέα οριζόντια μέτρα ! Οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζουχ αμφισβήτησαν την αποδοτικότητα του "πακέτου" των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, απέρριψαν τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αρνήθηκαν τις περικοπές δαπανών όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, βάζοντας σε αναμμένα κάρβουνα το οικονομικό επιτελείο, καθώς επιμένουν σε νέα μέτρα άνω του 1,3 δισ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να μπει και πάλι μαχαίρι στις συντάξεις και τα εφάπαξ, κάτι που αποκλείουν για την ώρα κυβερνητικά στελέχη.

Φόρος Ακινήτων

Η τρόικα ζήτησε αλλαγές ώστε να εισπραχθούν 100-150 εκατ. ευρώ περισσότερα, από το φόρο ακινήτων, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει απώλειες, με το νέο σχέδιο, της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, η τρόικα εκτιμά τις απώλειες σε 350-400 εκατ. ευρώ.

Σε τυχόν ανασχεδιασμό του πλαισίου φορολογίας των ακινήτων, το ποσό των 100-150 εκατ. ευρώ που ζητεί επιπλέον η τρόικα θα επιμεριστεί είτε στα αστικά ακίνητα είτε στα αγροτεμάχια, γεγονός που αναμένεται να αναζωπυρώσει και πάλι τις κόντρες μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παράγοντας του ΥΠΟΙΚ είπε πως η τρόικα εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο νέας μείωσής του κατά 200-250 εκατ. ευρώ, όπως προτείνει η ελληνική κυβέρνηση .

Απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε χθες από την ελληνική πλευρά, όχι μόνο το πρώτο κύμα των απολύσεων (4000) αλλά και το δεύτερο των 11.000 που θα πρέπει να γίνουν το 2014, καθώς το πρώτο κύμα παρουσιάζει "κενό" 1.300 υπαλλήλων.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν μπορεί να προσμετρηθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ στους 4.000 αν πρώτα δεν λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ με το τελικό της σχήμα.

Νέες μειώσεις στους στρατιωτικούς
Οι δανειστές ζήτησαν οι στρατιωτικοί να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναλόγως να υπάρξουν και οι αναπροσαρμογές των αποδοχών τους προς τα κάτω, χωρίς ωστόσο αυτές να είναι οι μόνες συντάξεις για τις οποίες ζητούν περικοπές.
Ασφαλιστικά Ταμεία
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της τρόικας όσον αφορά τ�� πώς θα καλυφθεί και ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό που θα εμφανίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών και στην χθεσινή συνάντηση εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την απόδοση των μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής - εισφοροαποφυγής που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
Η τρόικα δέχτηκε το «πάγωμα» κάθε είδους ενισχύσεων, επιδοτήσεων και επιστροφής ΦΠΑ για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο ζητά ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του οικονομικού κενού που θα δημιουργήσουν στο ασφαλιστικό η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών ύψους 800 εκατ. ευρώ και η επανεξέταση μέρους των κοινωνικών πόρων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
ΕΑΣ
Η τρόικα επιμένει να μην δέχεται το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας εν λειτουργία, ενώ παράλληλα δεν δέχεται ως απολύσεις από το δημόσιο τις απολύσεις των υπαλλήλων που θα γίνουν από τα ΕΑΣ.
Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει 2000 επιπλέον άτομα για απολύσεις ένας αριθμός που μοιάζει πολύ δύσκολο να καλυφθεί εάν δεν υπάρξει λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό ή οργανισμούς και αν δεν απολυθούν εργαζόμενοι που βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο .
Όπως και να χει μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει βρει ακόμη 3.000 υπαλλήλους προς απόλυση.
Πλειστηριασμοί
Και σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα η τρόικα θέλει και να μας ξεσπιτώσει . Οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το πρώτο ευρώ!
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν την Τρίτη και την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και να προσδιοριστούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει, αφού την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.
Με την τρόικα να έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης και το χρόνο να τελειώνει... δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών πως «δεν παίζει» να πάρουν άλλα οριζόντια μέτρα!
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top