ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Πως θα μας σώσουν από την μπόχα και τις μολύνσεις;

Ευρωπαϊκές (καθαρές) πολιτικές για τα απορρίμματα μας !

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Πως θα μας σώσουν από την μπόχα και τις μολύνσεις;

Για μια πραγματική επανάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς καθυστερήσεις και με βεβαιότητα διαφάνειας, επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής αποδοχής, μίλησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευτεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και με θετικές πρακτικές για το καλό και την …καθαριότητα των Ελλήνων!

Στην σύσκεψη, συζητήθηκε και η ανακύκλωση, ενώ όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων των περιφερειακών σχεδιασμών και παρατηρείται σημαντική δυναμική ως προς την ενεργοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση νέου εθνικού σχεδιασμού και η εκπόνηση εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, ενώ το υπουργείο έχει ζητήσει από τις περιφέρειες της χώρας την αξιολόγηση και προσαρμογή των περιφερειακών σχεδιασμών στα νέα δεδομένα.

Επίσης, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την χωριστή συλλογή και διαχείριση/ επεξεργασία βιοαποβλήτων, επιδιώκοντας αξιοποίησή τους στη γεωργία και ανακύκλωσή τους.

Όσον αφορά στο πλαίσιο διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, γίνονται κινήσεις από το υπουργείο για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την απογραφή, τη χαρτογραφική αποτύπωση περιοχών, την προώθηση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη κριτηρίων χωροθέτησης, με βάση σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία περιφερειακής περιβαλλοντικής αστυνομίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top