Υπογράφεται το deal για το φθηνό αζέρικο αέριο!

Αλλάζει ριζικά το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή

Υπογράφονται σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, στο Μπακο�� του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, οι συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Shah Deniz II και των εταιρειών που θα το φέρουν στον τελικό καταναλωτή.

Η τελετή υπογραφής των συμφωνιών αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιλογή του αγωγού TAP ως του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα καθιστούν το έργο κατασκευής του αγωγού μακροχρόνια βιώσιμο και, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις, συμβάλλουν στη ριζική αλλαγή του ενεργειακού τοπίου της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Μίχαλος θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας Natiq Aliyev, ο οποίος είναι επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν, τον πρόεδρο της SOCAR, Roving Abdullayev και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Elshad Nassirov, καθώς και με τους επικεφαλής της Κοινοπραξίας Shah Deniz II και του αγωγού TAP.

Ο κ. Μίχαλος, επίσης, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, κ. Abulfas Garayev, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Mahmud Mammad-Guliyev.

Εκ των βασικών μετόχων της Κοινοπραξίας Shah Deniz II είναι η βρετανική BP ενώ μετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Statoil, SOCAR, LUKAGIP, TPAO, TOTAL και NIOC.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top