Το ΥΠΟΙΚ μίλησε: Όλοι όσοι είναι πάνω από 18 χρονών ΠΡΕΠΕΙ να υποβάλλουν φορολογική δήλωση!

Ποιοι απαλλάσσονται ΜΟΝΟ για φέτος από τα πρόστιμα και τις αποδείξεις;

Το ΥΠΟΙΚ μίλησε: Όλοι όσοι είναι πάνω από 18 χρονών ΠΡΕΠΕΙ να υποβάλλουν φορολογική δήλωση!

​«Λύση» στο θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με τις δηλώσεις εισοδήματος για μαθητές , φοιτητές και εργαζόμενους ή ανέργους άνω των 18 ετών έδωσε το υπουργείο Οικονομικών!

Μετά από παρεμβάσεις λογιστών και φοροτεχνικών, το υπουργείο αποσαφηνίζει πως ΜΟΝΟ… τονίζουμε ΜΟΝΟ για νέους από 18 ετών και πάνω που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) ΔΕΝ θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη! Με απλά λόγια, το υπουργείο οικονομικών απαλλάσσει για φέτος από τη φορολογική επιβάρυνση και τη συλλογή αποδείξεων τους νέους: φοιτητές, μαθητές , εργαζόμενους ή ανέργους που θα υποβάλλουν για 1η φορά φορολογική δήλωση!

Υπενθυμίζουμε πως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (4110/2013) κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για πρώτη φορά φέτος (και μέχρι την 30η Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, για τους φορολογουμένους αυτούς ανέκυψε πρόβλημα με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη, η οποία για τον άγαμο φορολογούμενο, είχε οριστεί στις 3.000 ευρώ, καθώς εμφανίζονταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο ακόμη και στη περίπτωση που δεν είχαν κανένα εισόδημα.

Βάσει του νόμου το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν από τον φορολογούμενο, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

Δηλαδή, ακόμη και για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 (3.000 x 25% = 750). Έτσι πριν τη διευκρίνιση του ΥΠΟΙΚ, βάσει της διάταξης αν ο υπόχρεος δεν κάλυπτε το ποσό αυτό, τότε σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις (όπως ισχύουν για τις δηλώσει�� της χρήσης 2012) θα έπρεπε να πληρώσει το 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν μπορεί να καλύψει, ήτοι 75 ευρώ (750,00 x 10%).

Και αν το 2013 είναι κάπως τυχερό για τους 18άρηδες που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, το 2014 οι αποδείξεις και τα πρόστιμα θα μπουν στη ζωή τους όπως οι εξεταστικές και οι πανελλήνιες!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top