Νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στο Δημόσιο: Προαναγγέλθηκε διαγραφή και κούρεμα!

Ανάσα σε χρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Δείτε τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στο Δημόσιο: Προαναγγέλθηκε διαγραφή και κούρεμα!
Ανάσα στα χρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με νέα ρύθμιση, απολύτως προσαρμοσμένη στην οικονομική τους κατάσταση.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στην Καθημερινή, η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται σε μια προσπάθεια να περιορίσει το Δημόσιο την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών: «Έχουμε περιπτώσεις που βεβαιώνονται χρέη τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν και το ξέρουμε τη στιγμή που αυτά βεβαιώνονται. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι απαρχαιωμένο και μας αναγκάζει να ασχολούμαστε με άσκοπες υποθέσεις και να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα εικονικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προαναγγέλλει τη διαγραφή χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης: «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό που υποστηρίζει η τρόικα, ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων δεν μπορεί να εισπραχθεί και θα πρέπει να τα διαγράψουμε. Η διαδικασία θα γίνει πιο σωστή και γρήγορη και θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει και… κούρεμα με μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων: «Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια σκέψη για τον εξορθολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top