Τελεσίγραφο Τσαυτάρη στους αγρότες: Αυτά μπορούμε να δώσουμε τώρα, τίποτα παραπάνω

Συνελεύσεις για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με αναμμένα τρακτέρ

Τελεσίγραφο Τσαυτάρη στους αγρότες: Αυτά μπορούμε να δώσουμε τώρα, τίποτα παραπάνω

​«Αυτά μπορούμε να δώσουμε τώρα, εξαντλήσαμε τα περιθώρια, αλλά λύσαμε προβλήματα» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, για το πακέτο μέτρων προς τους αγρότες που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Μακάρι να είχαμε περισσότερες δυνατότητες και να λύναμε πολύ περισσότερα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι οι αγρότες θα δείξουν κατανόηση» είπε ο κος Τσαυτάρης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Εν τω μεταξύ, τις οριστικές τους αποφάσεις παίρνουν σήμερα οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους στη Βόρεια και Κεντρική ��λλάδα, καθώς αναμένονται κρίσιμες συσκέψεις στα σημεία συγκέντρωσης, μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις.

Ποια είναι τα 11 μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση; Όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr, αυτά είναι:

1. Εντός Φεβρουαρίου καταβάλλεται η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς, και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.

2. Ξεκίνησε η επιδότηση με 30 εκατ. ευρώ του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους.

3. Για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας εγκρίθηκαν τα δάνεια στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς των ροδακινοπαραγωγών.

4. Για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, από τους ελέγχους προέκυψε αδιάθετο ποσό κι έτσι θα είναι μικρότερες οι απώλειες από τη μείωση στο 6%.

5. Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

6. Για την υποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ προωθείται σχέδιο νόμου που ρυθμίζει ληξιπρόθεσμα δάνεια με μείωση του ποσοστού υποθήκης.

7. Μέσα στον Φεβρουάριο επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ

8. Μειώνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος με την καθιέρωση από την 1η Ιουλίου ειδικού αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου.

9. Για τις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ έχει επιληφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

10. Ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών καθώς ολοκληρώνεται η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Θα έχει κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

11. Απλοποιούνται οι διαδικασίες νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top