Μην κλαίς και μην ψάχνεις για ζεστό παγκάκι, ΚΑΝΕΙΣ δε θα σου πάρει το σπίτι… φέτος!!!

Αλλαγές και εμπόδια από την τρόικα στους πλειστηριασμούς και τα δάνεια νοικοκυριών!

Αν έχεις χάσει τον ύπνο σου, φοβούμενος τον πλειστηριασμό του σπιτιού σου, μπορείς να κοιμηθείς ήσυχα τουλάχιστον για ακόμη 11 μήνες, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη δεν αλλάζει ο νόμος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τα τέλη του 2013 !!

Ο κος Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των δανείων των νοικοκυριών, τονίζοντας πως η στάση του κου Τόμσεν και των συνεργατών του σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ αρνητική και πως οι τροικανοί βάζουν «STOP» στην παραμικρή ευνοϊκή αλλαγή και «μετά βίας θα γίνει αποδεκτό το πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο».

«Ξέρω εκ των προτέρων ότι θα δεχθούμε σκληρή κριτική και θα διατυπωθούν μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Ήδη και αυτά η τρόικα τα δέχεται με το ζόρι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε «Θα μιλήσω ανοιχτά. Στα ζητήματα αυτά δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Η τρόικα έχει λόγο εκ των πραγμάτων. Και εγώ θα ευχόμουν να μην έχει, αλλά έχει. Οι ρυθμίσεις γίνονται με γνώμονα την κατάσταση των οικο��ομικά και κοινωνικά ασθενέστερων».

Υπενθυμίζουμε πως η κυβερνητική παρέμβαση βασίζεται σε 5 άξονες: στα δάνεια, τον Τειρεσία, τους πλειστηριασμούς, τους συνεπείς δανειολήπτες, και σε ρυθμίσεις για τους μισθωτούς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, στο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπεται η χορήγηση περιόδου χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Εάν το ποσό της πληρωμής των τόκων υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, τότε ο δανειολήπτης θα καταβάλει μόνο το ποσό αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται �� δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ποιους αφορά;;;

Το σχέδιο αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας δηλαδή η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 1η Ιανουαρίου 2010. Επίσης αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Για ποια δάνεια;;;

Στο συγκεκριμένο σχέδιο δεν «περιλαμβάνονται» εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και καταναλωτικά, αλλά αυτό αφορά ΜΟΝΟ δάνεια πρώτης κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.

Ο Τειρεσίας θα «μαυρίζει» πιο δύσκολα!!!

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται μεταξύ άλλων και βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου για τον Τειρεσία προκειμένου να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top