Πάρε μέρος και εσύ στο παιχνίδι της εφορίας! Μάζεψε πόντους, φάε πρόστιμα και πάρε bonus!

Προσοχή: οι συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ γίνονται μόνο με πιστωτικές!

​Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και η εκλογίκε��ση των φορολογικών προστίμων και ποινών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου οικονομικών, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να καταστρώνει το σχέδιο του για την άμεση υλοποίηση τους.

Στην τελευταία σύσκεψη της 14μελούς επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ, Μαυραγάνη έγινε μια πρώτη κουβέντα για τα δύο νέα νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τα δύο νομοσχέδια θα αφορούν:

1. Το νέο Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος αναμένεται να είναι απλούστερος από τον ισχύον. Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που ��μπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης θα κατατεθεί νέος Κώδικας για την Περιουσία. Θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχής καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο. Ακόμη για πρώτη φορά θα προβλέπεται η διενέργεια εκτεταμένου ηλεκτρονικού ελέγχου πόθεν έσχες μέσω της ανάπτυξης συστημάτων που θα διασταυρώνουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε άλλες βάσεις δεδομένων Δημόσιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό θα επανασχεδιαστεί το έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) και θα κληθούν όλοι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος να δηλώσουν όλα τα κι��ητά περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις.

2. Την αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται: τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών καθώς και το νέο ποινολόγιο της εφορίας που θα βασίζεται σε μία μορφή ποιντ σύστεμ (point system) όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων. Στα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών που ξεπερνούν τα 500 ευρώ με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ. Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογούμενους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων ή κάποιου bonus.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top