Αμήν και πότε!!! Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και... 16 φόροι!!!

Επιτροπή του ΥΠΟΙΚ θα παραδώσει το πόρισμα της έως 28 Φεβρουαρίου!

Αμήν και πότε!!! Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και... 16 φόροι!!!

​Παράθυρο για σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξίων αφήνει το Υπουργείο οικονομικών με τη σύσταση ειδικής επιτροπής , η οποία έχει στόχο τη μελέτη και την εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατό με τις εμπορικές, πράγμα δηλαδή που επιθυμεί και η τρόικα!

Την τελευταία τριετία λόγω κρίσης οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι συνεχείς αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές πλέον έχουν ξεπεράσει τις τιμές τις αγοράς!! Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο οι μειώσεις στις εμπορικές αξίες των ακινήτων αγγίζουν το 30% με 40% στα αστικά κέντρα, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στα παλαιά ακίνητα!

Φανταστείτε, πως …. ένα διαμέρισμά στον Πειραιά 90 τμ πωλείται προς 48.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική του αξία φτάνει τα 85.000 ευρώ, δηλαδή είναι υψηλότερη 77% και στο Παγκράτι κατάστημα 290τμ πωλείται προς 240.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική του αξία φτάνει τις 480.000 ευρώ, δηλαδή είναι ακριβώς διπλάσια!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη συμπρωτεύουσα… Για παράδειγμα, στο Πανόραμα σε μια δηλαδή από τις καλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης μεζονέτα 220 τμ πωλείται προς 180.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική της αξία είναι 260.000 ευρώ, δηλαδή υψηλότερη κατά 44%!

Και στη Λάρισα, παρόμοιο σκηνικό! Ένα οικόπεδο 155 τμ διατίθεται προς 195.000 ευρώ , ενώ η αντικειμενική του αξία φτάνει τα 230.000 ευρώ, δηλαδή υψηλότερη κατά 18% !!!

Αντικειμενική μείωση και σε… 16 φόρους!!!

Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των αντικειμενικών θα φέρει και μείωση … σε μια σειρά από φ��ρους (16 για την ακρίβεια!!!! )που υπολογίζονται με βάση αυτές.

Έτσι αναμένεται να μειωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, το τεκμήριο διαβίωσης, το τεκμαρτό εισόδημα, ο ΦΠΑ που συνδέεται με το ακίνητο ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς του ακινήτου, ο φόρος χρησικτησίας, ο φόρος ανταλλαγής, ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης και το τέλος νομικών, αλλά και ο νέος φόρος ακινήτων.

Όλα αυτά βέβαια μένει να δούμε στην πράξη καθώς το πόρισμα της ειδικής επιτροπής θα πρέπει να παραδωθεί στο ΥΠΟΙΚ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών έχει ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο!!!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top