Στον αέρα 150 εκ. ευρώ από ΜΚΟ-φούσκες!

Ακυρώνουν δεκάδες προσλήψεις, απλήρωτοι για μήνες οι εργαζόμενοι

Νέο κρούσμα με ΜΚΟ-φούσκες απειλ��ί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ύψους 188 εκ. ευρώ, καθώς δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν!

Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (188 εκ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή) αλλά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οι φορείς στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση 1.300 έργων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους της χώρας.

Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για κοινωφελή εργασία σε δήμους, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες!

Μέχρι σήμερα, οι πληρωμές που έχουν γίνει (δηλαδή τα χρήματα που πήραν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι), ανέρχονται σε περίπου 30 με 40 εκ. ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή άλλα 150 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν μεν εξασφαλιστεί αλλά είναι άγνωστο πότε θα δοθούν στους εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί δεκάδες από τις ΜΚΟ που πήραν έγκριση και πιστοποιήθηκαν για να κάνουν τα 1.300 έργα ύψους 188 εκ. ευρώ, αποδείχθηκαν «φούσκες» όταν έφθασε η ώρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργαζόμενους!

Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέσω ΜΚΟ στους δήμους δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης καταγγέλουν μάλιστα ότι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές «με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ», που ισοδυναμει με μια αμοιβή κοντά στα 10 εκ. ευρώ την οποία θα μοιραστούν μόνο όσες ΜΚΟ καταφέρουν να εμφανίσουν δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ποσό που αναλογεί στο έργο που έχουν υλοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα εργασίας μέσω των ΜΚΟ απασχολούνται 56.700 άνεργοι με 5μηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα.
​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top