Τι είναι το gaslighting και πώς θα καταλάβεις αν έχεις πέσει θύμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι'αυτή τη νέα μορφή συναισθηματικής κακοποίησης

γυναικα απελπισμενη

Το gaslighting μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης που συμβαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις, συνήθως ερωτικές, αλλά πολλές φορές και φιλικές/οικογενειακές. Πρόκειται για έναν ύπουλο τύπο συναισθηματικής κακοποίησης, όπου ο θύτης κάνει το θύμα να αμφισβητεί την πραγματικότητα και τη λογική του με στόχο να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, επιρροή, αλλά και έλεγχο στη σχέση.

4 πράγματα που θα σου συμβούν όταν γνωρίσεις αυτόν τον έναν που περιμένεις

Σε μια συντροφική σχέση, το gaslighting δημιουργεί μεγαλύτερη ένταση στο άτομο, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει να αμφισβητεί ολοκληρωτικά την αξία του, να χάσει πλήρως την αυτοπεποίθησή του και γενικά να πέσει θύμα ακραίου ελέγχου και χειραγώγησης.

Πώς θα καταλάβεις ότι ο/η σύντροφός σου σου ασκεί gaslighting; Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις αν νιώθεις ότι τα παρακάτω είναι στοιχεία της καθημερινότητας στη σχέση σας.

  • Αμφισβητείς τα συναισθήματα που βιώνεις και αποφεύγεις να έρχεσαι σε επαφή με αυτά, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά προς τον/την σύντροφό σου.
  • Έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου.
  • Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς ή δεν πρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματα που βιώνεις προς τον/την σύντροφό σου, καθώς πιστεύεις πως δε θα υπάρξει κατανόηση ή θα σε θεωρήσει παράλογο/-η.
  • Αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις πλέον.
  • Έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου ή την οικογένειά σου και δεν τους επικοινωνείς αυτά που συμβαίνουν.
  • Απολογείσαι για πράγματα που έχεις κάνει, ακόμα και αν γνωρίζεις ότι δεν έχεις κάνει κάτι λάθος. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και για πράγματα που δεν έχεις κάνει καν!
  • Αμφισβητείς την ικανότητά σου να θυμάσαι λεπτομέρειες από γεγονότα του παρελθόντος.

Πώς και πόσο ζηλεύει το ταίρι σου σύμφωνα με το ζώδιό του

Αν λοιπόν πιστεύεις ότι κάνεις «τικ» στα παραπάνω κουτάκια, καλό θα ήταν να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο απεμπλοκή σου από μια τέτοια σχέση, καθώς αυτή κρίνεται εξαιρετικά τοξική και επικίνδυνη για την ψυχολογία σου.

Πηγή: allyou.gr

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top