Ποιο βιβλίο κέρδισε το διεθνές βραβείο Booker

Το βραβείο απονεμήθηκε στην γκαλερί Tate Modern

Ποια Συγγραφέας Κέρδισε Το Βραβείο Booker

Το καλύτερο μυθιστόρημα που μεταφράστηκε στα αγγλικά, το οποίο έλαβε για πρώτη φορά γερμανίδα λογοτέχνιδα.

Γεωργία Τσιάκου: «Τα βιβλία ανοίγουν νέο παράθυρο στη σκέψη»

Πρόκειται για τη συγγραφέα Τζένι Έρπενμπεκ η οποία κέρδισε χθες Τρίτη το βράδυ το φετινό Διεθνές Βραβείο Booker.

Το βιβλίο Kairos της βερολινέζας συγγραφέως αφηγείται την καταστροφική σχέση αγάπης ανάμεσα σε νεαρή και άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας στο ανατολικό Βερολίνο τα χρόνια του 1980, με φόντο τον τσακισμένο ιδεαλισμό της πάλαι ποτέ ΛΔΓ.

«Η πτώση του τείχους» του Βερολίνου ήταν «απελευθέρωση», σχολίασε η Τζένι Έρπενμπεκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου. «Αυτό που μου προξένησε το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η απελευθέρωση δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί σε μια τέτοια ιστορία», καθώς «υπάρχουν τα χρόνια πριν και τα χρόνια μετά» από αυτή, πρόσθεσε.

Το βραβείο, που απονεμήθηκε στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου, συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 λιρών (58.500 ευρώ) που θα μοιραστούν η συγγραφέας και ο μεταφραστής Μάικλ Χόφμαν, ο πρώτος άνδρας που εξασφαλίζει αυτή τη διάκριση από το 2016, όταν το διεθνές Booker πήρε αυτή τη μορφή.

Το βιβλίο τιμήθηκε για την αγγλική του μετάφραση από τον Μάικλ Χόφμαν (Εκδόσεις Granta Books, 2023).

Στην ελληνική γλώσσα θα κυκλοφορήσει σύντομα, σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη όπως πάντα, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η δεκαεννιάχρονη Καταρίνα και ο Χανς, ένας παντρεμένος άνδρας γύρω στα πενήντα πέντε, συναντιούνται, τυχαία, στο Ανατολικό Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να κάνουν ο ένας χωρίς τον άλλον.

Με φόντο τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας που καταρρέει και τις ριζικές αλλαγές μετά το 1989, η Τζέννυ Έρπενμπεκ, με τη χαρακτηριστική γλώσσα της, μιλάει για την άβυσσο της ευτυχίας – για την πορεία δύο εραστών στο μεταίχμιο αλήθειας και ψεύδους, εμμονής και βίας, μίσους και ελπίδας. Τα πάντα στη ζωή τους, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν, μεταμορφώνονται σε κάτι που έχει ήδη χαθεί. Η διαχωριστική γραμμή είναι πάντα μία στιγμή μόνο. 

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Έλενορ Ουάτσελ εξήρε τη «φωτεινή πρόζα» της συγγραφέως, η οποία εξερευνά την «περιπλοκότητα μιας σχέσης ανάμεσα σε νεαρή φοιτήτρια και μεγαλύτερης ηλικίας συγγραφέα» και «παρακολουθεί τις καθημερινές εντάσεις και τις ανατροπές που τη σημαδεύουν».

Γιάννης Σιδεράκης: «Ένας ροκάς βιβλιοπώλης»

Πηγή: Πληροφορίες από ΑΠΕ 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top