Το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», επανακυκλοφορεί 120 χρόνια μετά

Για πρώτη φορά το κείμενο χωρίς λογοκρισία

Χωρίς να κοπεί ή να παραποιηθεί ούτε μια λέξη επανακυκλοφορεί 120 χρόνια μετά το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».


Το μυθιστόρημα αυτό είχε κυκλοφορήσει ξανά αλλά προκειμένου να μην σκανδαλίσει ή προκαλέσει την κοινή γνώμη με τα όσα έγραφε, είχε λογοκριθεί.


Επανακυκλοφορεί από το Harvard University Press, όπως ακριβώς το οραματίστηκε ο συγγραφέας. Ο καθηγητής Βρετανικής λογοτεχνίας Νίκολας Φράνκελ που έχει επιμεληθεί την νέα έκδοση αναφέρει, «οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για τη μη λογοκριμένη έκδοση. Είναι πιστεύω η εκδοχή που ο Ουάιλντ θα ήθελε να διαβάζουμε στον 21ο αιώνα».


Μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που είχε παραποιηθεί ήταν η εξής: « Είναι αλήθεια ότι σε λάτρεψα με πολύ περισσότερο συναίσθημα από ό,τι θα μπορούσε να δώσει ένας άνδρας σε ένα φίλο του» και έγινε «από την στιγμή που σε γνώρισα η προσωπικότητά σου με έχει επηρεάσει με τον πιο αξιοσημείωτο τρόπο».


Τώρα αυτό που μένει, είναι να δούμε αν η επανέκδοση θα προκαλέσει αντιδράσεις!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top