Ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει ξεσηκώσει ''θύελλα" αντιδράσεων με τα «παλλόμενα πέη»

Όλα όσα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει ξεσηκώσει

Σάλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ να παρουσιάσει τη δική του πειραματική και αμφιλεγόμενη παράσταση Mount Olympus, γνωστή και ως τα «Παλλόμενα Πέη».Η εν λόγω παράσταση όπως ανακοινώθηκε θα παρουσιαστεί στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 9 και 10 Ιουλίου, που σύμφωνα με τον Γιαν Φαμπρ θα μετονομαστεί σε Διεθνές.

Ποιος είναι όμως αυτός ο άνθρωπος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων; Ο 58χρονος Βέλγος είναι ένας αμφιλεγόμενος δημιουργός με πολλά πρόσωπα. Εικαστικός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και χορογράφος καλλιτέχνης με παγκόσμια αναγνώριση και έντονη παρουσία. Έκανε σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην πόλη Ανβέρ του Βελγίου και από το 1976 εγκατέλειψε την τέχνη για τις καλλιτεχνικές παραστάσεις.


" Preparatio Mortis " 2012
" Preparatio Mortis " 2012


Ο Φαμπρ ξεκίνησε κάνοντας γλυπτική με βάση τα κολεόπτερα με περίεργες μορφές που θυμίζουν εικόνες του μεσαίωνα. Διακόσμησε το ταβάνι μιας αίθουσας του Βασιλικού Παλατιού των Βρυξελλών, μετά από αίτημα της βασίλισσας Πάολα. Για τη διακόσμηση χρησιμοποιεί εκατομμύρια σκελετούς σκαραβαίων για να καλύψει το ταβάνι. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε έργο τέχνης στο Βέλγιο, πήρε την ονομασία « Heaven of Delight », ένα μωσαϊκό από χρώματα μπλε και πράσινο, φωτεινό και μεταλλασσόμενο.

"Η Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας"
"Η Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας"

Μάλιστα, έχει εκθέσει τα έργα του σε όλο τον κόσμο.Στην Biennale της Βενετίας, στην la Dokumenta του Kassel, στο Stedelijk Museum του Αμστερνταμ, στο Museum of Contemporary Art της Γάνδης, στο Musée Pecci του Prato, στο Kunstverein του Αννόβερο αλλά και στο Ελσίνκι, στην Λισαβόνα, την Βαρσοβία, την Φραγκφούρτη, το Μόναχο και τη Βουδαπέστη.


Buste II Janus, Homage to Jacques Mesrine,

Buste II Janus, Homage to Jacques Mesrine

Ωστόσο, η παρουσία του στην σύγχρονη σκηνή της τέχνης προκάλεσε από νωρίς πολλές συζητήσεις. Ο Φαμπρ δε δίστασε στο όνομα της τέχνης όπως είπε να πετάξει και γάτες στον αέρα. Το εν λόγω βίντεο γυρίστηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο δημαρχείο της Αμβέρσας και κάποιοι συνεργάτες του Φαμπρ πετούσαν στον αέρα τα άτυχα ζωάκια, με στόχο αυτές να προσγειωθούν στα σκαλιά του δημαρχείου.

Οι διαμαρτυρίες των απλών πολιτών ήταν τόσο έντονες, που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο προκειμένου να διακοπεί το γύρισμα. Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές κατηγόρησαν τον Φαμπρ ότι κακοποίησε γάτες στο όνομα της τέχνης.

Παρά τη γενική κατακραυγή, ο Φαμπρ απέδωσε τις αντιδράσεις σε συνωμοσία των πολιτικών του εχθρών από το κεντροδεξιό κόμμα και ισχυρίστηκε ότι οι γάτες ήταν καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, δεν έπεισε κανέναν.

Έλαβε 20.000 e-mail διαμαρτυρίας και καταδίκης της πράξης του από φορείς και προσωπικότητες της Αμβέρσας. Μάλιστα, δέχθηκε ακόμα και επιθέσεις από άτομα ενώ έκανε τζόκινγκ στο πάρκο και αναγκάστηκε να έχει αστυνομική προστασία.

The Orgy of Tolerance
The Orgy of Tolerance

Ο ίδιος δεν δίστασε να σκηνοθετήσει τον εαυτό του και να δημιουργήσει 18 πορτρέτα του από κερί, και 18 από μέταλλο, τα οποία παρουσίασε στην αίθουσα του βελγικού μουσείου Musées royaux des Beaux-Arts, στο μέσον των έργων μεγάλων μετρ της κλασικής ζωγραφικής.

fabre0portrait1.jpg

Άγγελος της Μεταμόρφωσης, Λούβρο
Άγγελος της Μεταμόρφωσης, Λούβρο

Στη Γαλλία έγινε γνωστός στο Φεστιβάλ της Αβινιόν γιατί είχε δημιουργήσει έργα με θέμα το αί��α και τα ούρα.

Pietà
Pietà

Στην Μπιενάλε της Βενετίας ο Φαμπρ προκάλεσε σκάνδαλο με το έργο του "Pietà", εμπνευσμένο από τον Μιχαήλ Αγγελο. Η Παρθένος του Φαμπρ είναι νεκροκεφαλή ενώ ο Ιησούς που κρατάει στην αγκαλιά της είναι ο ίδιος ο Φαμπρ!

Mount Olympus
Mount Olympus

he Man Who Measures the Clouds 1998Τhe Man Who Measures the Clouds 1998

Searching for Utopia
Searching for Utopia



Διαβάστε επίσης:


«Θύελλα» για τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών με τα πέη που χορεύουν!

Έξαλλοι οι ηθοποιοί με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών-ΦΩΤΟ από την διαμαρτυρία τους
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top