Έξαλλοι οι ηθοποιοί με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών-ΦΩΤΟ από την διαμαρτυρία τους

Πως αντέδρασε το Διοικητικό Συμβούλιο

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να βάλει στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τον Γιαν Φαμπρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο πολιτικό όσο και στον καλλιτεχνικό κόσμο.

16455874.jpg


Οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα και λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη, προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης στην απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή να παραμερίσει τη�� εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή από τον προγραμματισμό του και να είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό του Βελγίου.
d1.jpg
(Δημήτρης Κολλάτος-Πωλίνα Γκιωνάκη)


«Δεν διεκδικούμε από εσάς όσα μας ανήκουν, εξάλλου δεν σας αναγνωρίζουμε ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ» έλεγαν και χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο τον Γιαν Φαμπρ, ζητώντας την άμεση διακοπή της σύμβασής του.
16455876.jpg

d2.jpg
(Όμηρος Πουλάκης)


Το «παρών» έδωσαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες όπως οι: Στάθης Λιβαθινός, Αντζελα Μπρούσκου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Όλια Λαζαρίδου, Αργύρης Ξάφης, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Παντελιδάκης, Χρήστος Λεοντής, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Βέλτσος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Νίκος Ψαρράς, Αργύρης Πανταζάρας, Όμηρος Πουλάκης, Γιώργος Νανούρης, Αρης Σερβετάλης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Σπύρος Μπιμπίλας, Αλέκος Σ��σσοβίτης, Κώστας Φαλελάκης, Ιωάν��α Παππά κ.α.
16455878.jpg


Η αντίδραση του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ

Μετά την κατακραυγή κυρίως από τον καλλιτεχνικό κόσμο, όχι μόνο για τον διορισμό του Γιαν Φάμπρ ως Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και γιατί δεν υπήρχαν ελληνικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, σήμερα με μια ανακοίνωση το ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. προσπαθεί να τα… μαζέψει!
d3.jpg
(Γιάννης Χουβαρδάς)


Μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι: «το διοικητικό συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις».

Όλη η ανακοίνωση:

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα, συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
d4.jpg
(Νίκη Σερέτη)


Το διοικητικό συμβούλιο αναγνωρίζει το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντά του, δεν κατέστη δυνατόν - όπως και ο ίδιος δήλωσε - να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το διοικητικό συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.
16456487.jpg

Για το σκοπό αυτό εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί - υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
d5.jpg
(Κωνσταντίνος Μάνος)

Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλι��εχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών.
d6.jpg
(Στέλιος Μαϊνας)


Συγκεκριμένα:
1. Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
2. Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).
Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν άμεσα στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival .gr
d7.jpg
(Αργύρης Πανταζάρας)

d8.jpg
(
Γιάννης Στάνκογλου)

d9.jpg
(
Πέτρος Λαγούτης)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Θύελλα» για τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών με τα πέη που χορεύουν!


Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top