Χρ. Παλιαδέλη στο STAR:«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες ανακαλύψεις στον τύμβο Καστά»

ΔΕΙΤΕ τι δήλωσε

​Για τις σημερινές αποκαλύψεις στην Αμφίπολη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια ανασκαφών της Βεργίνας Χρυσούλα Παλιαδέλη.

«Μέχρι να βγει η ανθρωπολογική εξέταση των οστών και χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι άνδρας ή γυναίκα, και αφού μπορούμε να υποθέσουμ�� ότι είναι άνδρας, αλλά να ξέρουμε και την ηλικία του, αυτό είναι πολύ σημαντικό! Οποιαδήποτε υπόθεση αυτή τη στιγμή να στηρίζεται σε σκέψεις που έχουν σχέση με την ιστορία και όχι με την αρχαιολογία», δήλωσε.

«Τα οστά από τους τάφους της Βεργίνας και ειδικότερα τα οστά που αποδίδουμε στον Φίλιππο τον Β’ είχαν εξεταστεί την δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η επανεξέταση από την ομάδα μου, στην οποία μετέχουν ανθρωπολόγοι, έδωσε πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, όχι μόνο για τον νεκρό του θαλάμου του τάφου του Φιλίππου, αποκλείοντας έτσι παλαιότερες ερμηνείες ιστορικών που αμφισβητούσαν την ταυτότητα του νεκρού» πρόσθεσε.

Μάλιστα η αρχαιολόγος είπε ότι «αν μας δοθεί η άδεια δειγματοληψίας από τα οστά του νεκρού της Αμφίπολης, για εξέταση DNA ώστε να συγκριθεί με το υλικό που είχε βρεθεί στη Βεργίνα από τα οστά του Φιλίππου. Περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσουμε στη δειγματοληψία, η οποία θα εξεταστεί στη συνέχεια σε εργαστήρια του εξωτερικού από γενετιστές που προσφέρθηκαν αδαπάνως να την αναλάβουν».

Ακόμα τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες ανακαλύψεις στον τύμβο Καστά!»

ΔΕΙΤΕ το βίντεο…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top