Δείτε ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ: Αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Τοποθετήθηκε προσωρινό στέγαστρο

Όλο και πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε η συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.
ο2.jpg

«Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου, ενώ ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες.

ο3.jpg

Παράλληλα, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται υποδομές που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.

04.jpg

Σήμερα, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Τέλος, υπό την διεύθυνση της κ. Κατερίνας Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου.

ο1.jpg

Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης ��φής, και των χρωμάτων.

σ12.jpg


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top