Εγκαίνια της έκθεσης «Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης» με τις πινελιές του Ευθύμη Βαρλάμη!

Η ζωγραφική του Βαρλάμη και η μουσική του Μίκη συναντώνται στη Λαμία

Εγκαίνια της έκθεσης «Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης» με τις πινελιές του Ευθύμη Βαρλάμη!
​Το «Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης» είναι η έκθεση που ανοίγει τις πύλες της σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 19.00 στη Λαμία, παρουσία του ιδίου του Μίκη Θεοδωράκη.
Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη θα παρουσιάζεται από μια μεγάλη εικαστική συλλογή, με έργα του διεθνούς φήμης Έλληνα αρχιτέκτονα και ζωγράφου Μάκη Βαρλάμη, σε μια έκθεση με τίτλο «Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης».
Ζωγραφική και μουσική συναντώνται και δίνουν στο μέγιστο βαθμό τη δυναμική των έργων του συνθέτη. Μάλιστα για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το φιλμ με το ορατόριο του Θεοδωράκη «Κατά Σαδδουκαίων». Ο Βαρλάμης τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Θεοδωράκη, δημιούργησε μα σειρά από φιλμ, στα οποία συνδυάζονται τα έργα του Θεοδωράκη με οπτικό υλικό.
Το πρώτο βήμα έγινε όταν ο Ευθύμης Βαρλάμης παρουσίασε ένα πολυθέαμα στο οποίο συνδύαζε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη μουσική του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη με τους πίνακες ζωγραφικής που είχε φιλοτεχνήσει ο διεθνής εικαστικός, στους οποίους απεικόνιζε τον συνθέτη με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης συνδέεται με τον Ευθύμη Βαρλάμη με το στοιχείο της κυριαρχίας της ελληνικότητας όχι μόνο προς το έργο, αλλά ως προς τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή, «…με μια λέξη το "είναι"», είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μάλιστα, σε επιστολή του προς το δήμαρχο Λαμιέων Γεώργιο Κοτρωνιά: " Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ερχόταν μια μέρα που το έργο μου θα παρουσιαζόταν με έναν τόσο δημιουργικό και εμπνευσμένο τρόπο. Με άφησε άφωνο. Πρώτον γιατί γνώριζα πόσο δύσκολα ένας μεγάλος καλλιτέχνης αποδέχεται το έργο ενός άλλου και δεύτερον γιατί ο τρόπος που διάλεξε ο Βαρλάμης να συνενώσει τη ζωγραφική του με τη μουσική μου άνοιγε ένα νέο δρόμο επικοινωνίας του μεγάλου κοινού με την τέχνη".
Εγκαίνια : Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 19.00
κτίριο Α της Έκθεσης Λαμίας
Διάρκεια: Οκτώβριος- Δεκέμβριος
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top