Κόκκινα δάνεια: Κούρεμα δανείων και επιδότηση δόσης συζητά το ΥΠΟΙΚ

Η τρόικα ξανάρχεται για… μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Υπουργείο Οικονομικών

Αύριο το μεσημέρι θα γίνει η επιτελική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Η συνάντηση  του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την τρόικα   θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα, όταν θα επιστρέψει από το Eurogroup. Θα μείνουν ως την Παρασκευή στην αποστολή της τρόικας θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.  

Κορυφαία πηγή του Υπουργείου Οικονομικών  δηλώνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα κόκκινα δάνεια θα είναι το «πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα» στις συζητήσεις. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει η ίδια πηγή ότι για το νομικό καθεστώς που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη - και θα απασχολήσει τη συνάντηση την Παρασκευή με τεχνικά κλιμάκια -  η λύση που προκρίνεται είναι πιο κοντά στο κυπριακό μοντέλο, δηλαδή με επιδότηση των δόσεων δανείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συζήτηση για το όριο αξίας για την προστασία της  α’ κατοικίας (δηλαδή αν θα είναι 100.000 ή παραπάνω), ενώ διευκρινίζεται ότι «δεν πάμε σε νόμο Κατσέλη minus», με την αφαίρεση δηλαδή κάποιων χαρακτηριστικών του. 

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο αν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» δανείου σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία ακινήτου (π.χ. τι γίνεται όταν η τρέχουσα αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). 

Για τη μείωση επίσης των «κόκκινων» δανείων αναφέρει η πηγή του ΥΠΟΙΚ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο σχέδιο του ΤΧΣ (APS), επειδή είναι πιο εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν, καθώς  γιατί έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία. Το σχέδιο της ΤτΕ ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση, αν και  υπάρχουν αμφιβολίες για  το αν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν.  

Η ίδια πηγή του ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε για υπόλοιπα θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης με την τρόικα, ενόψει αξιολογήσης.    

Ρυθμίσεις οφειλών:

1.    Ολιστική ρύθμιση σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες με Μόνιμο Μηχανισμό Εξωδικαστικά: β’ εξάμηνο
2.    Άμεσα  θα προβλεφθούν έως 120 δόσεις με νομοσχέδιο από τα Υπουργείο Εργασίας , ενώ η πρόταση για το ακατάσχετο  του λογαριασμού είναι να «χτίζεται» με καταβολή δόσεων
Ιδιωτικοποιήσεις:
1.    Άμεσα προκήρυξη άδεια Καζίνο για Ελληνικό
2.    Εγνατία: Δεν είναι το πιο «προχωρημένο» θέμα 
3.    Έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για διαχωρισμό των δικτύων
4.    Προχωράει το ζήτημα των ΕΛΠΕ
5.    Άμεσα η υπογραφή σύμβασης για την παράταση της σύμβασης του   «Ελευθέριος Βενιζέλος
6.    Έρχεται νομοσχέδιο Κουβέλη τα  για λιμάνια

Κατώτατος μισθός: 
 Έγινε συζήτηση για το πώς υπολογίζεται η παραγωγικότητα, ενώ εκτιμάται ότι η οικονομία αντέχει αύξηση  «κάπου»  μεταξύ 5 και 8%. 

Για τις δικαστικές αποφάσεις και την καταβολή των αναδρομικών: 

Αχτσιόγλου και  Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις και σχέδιο κάλυψης κόστους. Η  επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι άμεσα αλλά η καταβολή μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου. Αν το ΣτΕ  αποφασίσει ότι κακώς καταργήθηκαν τα Δώρα και αν πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο  μπορείς να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο. 
 

Για την εκταμίευση της δόσης: 

Δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί. Στις 27 Φεβρουαρίου η Έκθεση της Κομισιόν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top