Τραγωδία σε σινεμά: Η φωτιά που δεν άναψε, αλλά σκότωσε 25 ανθρώπους!

'Ενα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη στo Σινέ Πανόραμα σαν σήμερα το 1924

Κινηματογράφος Πανόραμα φωτιά

Μια από τις πιο παράξενες τραγωδίες συνέβη στην Ελλάδα σαν σήμερα το 1924, για την οποία μάλιστα δεν καταδικάστηκε κανείς Ήταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όταν στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Πανόραμα», που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη και 3ης Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν σχεδόν 1.000 άτομα. Μάλιστα οι περισσότεροι ήταν ανήλικοι και κάθονταν ανά δύο στα καθίσματα. Το εισιτήριο στον εν λόγω κινηματογράφο ήταν πολύ φθηνό και έτσι το επέλεγε πλήθος κόσμου.

Ξαφνικά ακούγεται από τις πρώτες θέσεις η κραυγή «φωτιά-φωτιά», η οποία, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνεται από τους περισσότερους, με αποτέλεσμα ο πανικός να κυριαρχήσει στην αίθουσα. 

Οι θεατές τρέχουν προς την έξοδο πατώντας ο ένας τον άλλο, ενώ στον εξώστη όπου βρίσκονταν κυρίως οι ανήλικοι επικρατεί απόλυτο χάος, αφού άλλα παιδιά πηδούν στην πλατεία του θεάτρου, άλλα από το παράθυρο στο δρόμο ενώ κάποια προσγειώνονται από την ταράτσα σε γειτονικά σπίτια. Το αποτέλεσμα ήταν 25 νεκροί.

Πανόραμα Κινηματογράφος τραγωδία

Τι προκάλεσε την τραγωδία στο σινεμά Σινέ Πανόραμα

Πολύ γρήγορα οι θεωρίες περί φωτιάς καταρρίπτονται αφού τα πυροσβεστικά οχήματα που φτάνουν στο χώρο δεν χρειάζεται να επέμβουν. Το πιθανότερο σενάριο για το τι προκάλεσε αυτή τη φρίκη είναι το παρακάτω: Εκείνη την ώρα προβαλλόταν κάποια ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν.Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου αναφέρει ότι ήταν «Ο Σαρλό και ο σκύλος του», αναφερόμενος προφανώς στην κλασική ταινία «Σκυλίσια ζωή».

Επειδή όμως τότε οι τίτλοι των ταινιών είχαν τριτεύοντα ρόλο έναντι του πρωταγωνιστή, θεωρούμε ότι παιζόταν η παλαιότερη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο πυροσβέστης», στην οποία υπήρχαν σκηνές με φλόγες.

Κάποιος από τους θεατές που μπορεί να μην είχε δει ποτέ του κινηματογράφο, άρα δεν μπορούσε να διαχωρίσει την ταινία από την πραγματικότητα, άρχισε να φωνάζει «φωτιά-φωτιά» προκαλώντας πανικό στο νεανικό κοινό της αίθουσας.  Τα αποτελέσματα του πανικού πολλαπλασιάζονται από την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στα δημόσια θεάματα εκείνης της εποχής.

Τελικά όμως, η αστυνομική έρευνα κρίνει ως επαρκείς τις υπάρχουσες εξόδους κινδύνου του χώρου, αθωώνοντας έτσι τον επιχειρηματία και ρίχνοντας την ευθύνη της τραγωδίας στα ανήλικα θύματα.

Πηγή 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top