Φινλανδία: Μπήκε επισήμως στο ΝΑΤΟ – Τι δήλωσε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ και η σύντομη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Επισήμως εντάχθηκε σήμερα η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και έγινε το 31ο μέλος, με την  ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Δύο Έλληνες υπουργοί πηγαίνουν αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκία

Δένδιας: Τι είναι το ΝΑΤΟ   

Ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας και το τι θα πρέπει να σημαίνει η Συμμαχία, σε μια δήλωση με… νόημα και κατά μία ερμηνεία με αιχμές, έστω και διακριτικές, για τη στάση της Τουρκίας γενικά, αλλά  και ειδικά για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας (που εκκρεμεί ακόμη).    

Φινλανδία: Περιμένει σήμερα το «πράσινο φως» από Τουρκία για ένταξη σε ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ:   

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι κατ’αρχάς μια επέτειος, η 74η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, αυτή η πολύ σημαντική επέτειος συνδυάζεται με την είσοδο στη συμμαχία μίας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής χώρας, της Φινλανδίας. Και νομίζω ότι η είσοδος της Φινλανδίας έχει μια άλλη σημειολογία. Ενισχύει την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Δένδιας για φράχτη: Ματαιοπονούν στον ΣΥΡΙΖΑ με κατασκευή ψευδών εντυπώσεων

 

Σύντομο τετ α τετ Ν. Δένδια - Μ. Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Σύντομη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 

Στη συνάντηση αρχικά συμμετείχε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, ενώ ακολούθως παρέμειναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σύντομη συνομιλία.

ΝΑΤΟ: Έπαρση της σημαίας της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ  

Η σημαία της Φινλανδίας υψώθηκε μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, παρουσία του προέδρου της χώρας Σαουλί Νιινίστο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Από σήμερα θα κυματίζουν 31 σημαίες στο ΝΑΤΟ - ως σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης μας», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, λίγο πριν από την τελετή έπαρσης της σημαίας.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη με ανάρτηση του στο Twitter την Φινλανδία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ο κ.Μητσοτάκης στην ανάρτηση του στα αγγλικά, επισήμανε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη Φινλανδία "για την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας". Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτηση του:

«Συγχαρητήρια στη Φινλανδία που έγινε επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τη νέα φινλανδική κυβέρνηση για την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top