Τουρκικό ΥΠΕΞ για απέλαση Βαρυθυμιάδη: «Είναι ένας απλός πολίτης»

Τι απαντάει για την καταχρηστική κράτηση του προέδρου της ΠΟΕ

Δείτε τις δηλώσεις του Γιώργου Βαρυθυμιάδη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Tanju Bilgiç, απάντησε στο διάβημα διαμαρτυρίας της χώρας μας, σχετικά με την καταχρηστική κράτηση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ο οποίος ταξίδεψε στη γειτονική χώρα προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά.

Δείτε όλο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι ο κ. Βαρυθυμιάδης «που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα» και ότι όλα έγιναν «με βάση τους νόμους και τους κανόνες» που ισχύουν στην Τουρκία.

Τουρκία: Συνελήφθη ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Αναλυτικά, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει: «Μας ξενίζει και απορρίπτουμε τη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα μας σε Έλληνα υπήκοο που δεν βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία, δεν είχε επίσημο τίτλο και κατείχε απλό διαβατήριο. Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η εξουσία καθορισμού των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους.

Ο Έλληνας υπήκοος που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) με βάση τους νόμους και τους κανόνες μας, στάλθηκε πίσω στη χώρα του».

Η αντίδραση της Αθήνας

Σημειώνεται πως η Αθήνα αντέδρασε με έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ στην παράνομη κράτηση του προέδρου της ΠΟΕ και την απέλασή του από τις τουρκικές αρχές.

Καλαφάτης: Συνεχίζουμε τον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στην απέλαση από την Τουρκία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη αναφέρεται ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης με ανάρτησή του στο twitter.

 

 

«Η απόφαση απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Βαρυθυμιάδη τονώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων» τονίζεται στην ανάρτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας- Θράκης.

Στην Κομισιόν το επεισόδιο

Tο ζήτημα της απέλασης του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδο, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει το χρονικό της σύλληψης, κράτησης και απέλασης του Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

«Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει ακόμα και σήμερα υποψήφια προς Ένταξη χώρα με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή», ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- «Είναι σύμφωνη με την στρατηγική της θετικής ατζέντας η κράτηση και απέλαση ενός Ευρωπαίου πολίτη χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο;»

- Και, «πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top