Στον φημισμένο ξενώνα Blair House του Λευκού Οίκου θα μείνει ο Τσίπρας

Ο δεύτερος έλληνας πρωθυπουργός που θα μείνει στο ιστορικό κτίριο της Ουάσιγκτον

Στο επιβλητικό Blair House, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, θα φιλοξενηθεί τις δυο νύχτες της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του.

 Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα θα κοιμηθούν στο κρεβάτι με τον επιβλητικό ουρανό, στο οποίο έχουν μείνει προσωπικότητες όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Σαρλ Ντε Γκολ και ο Νέλσον Μαντέλα.

Ο πρωθυπουργός είναι ο δεύτερος Έλληνας ηγέτης που θα διαβεί το κατώφλι του ιστορικού κτιρίου, το οποίο δεσπόζει στην Ουάσιγκτον από το 1824. Είχε προηγηθεί ο Κώστας Σημίτης το 2002, σαν προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπούς, καθώς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την κυκλοφορία του ευρώ.

Η πρόσκληση στον πρωθυπουργό να φιλοξενηθεί στο Blair House αποτελεί  ένδειξη ξεχωριστής τιμής, που αποδεικνύει ότι στην παρούσα συγκυρία ότι οι Αμερικανοί «ποντάρουν» σε έναν σταθερό σύμμαχο.

Το ανάκτορο που ανήκε στην οικογένεια Blair , άρχισε να χρησιμοποιείται από την Αμερικανική κυβέρνηση το 1942. Το κτίριο είναι 6.500 τετραγωνικά μέτρα, έχει 119 δωμάτια, εκ των οποίων τα 14 είναι κρεβατοκάμαρες και τα 35 μπάνια.

Τα έπιπλα του είναι αντίκες από τη Βρετανία του 18ου αιώνα , τα οποία το 1987 εκτιμήθηκαν στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Τα κρύσταλλα είναι όλα ιρλανδικά ενώ τα τραπέζια κοσμούν εκατοντάδες κινέζικα βάζα "μίνγκ".

Στο Blair House γράφτηκαν πολλά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας. Αλλά και της ελληνικής, αφού εκεί εκπονήθηκαν το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ.

Photos: blairhouse.org, AP Images 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top