ΚΑΡΦΙΑ Βενιζέλου για ΓΑΠ: «Επωμίστηκα τη φθορά όταν κάποιοι έφευγαν σαν ποντίκια απ’ το καράβι»

Άνοιξε τα χαρτιά του μετά τη συνεργασία του Γιώργου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΚΑΦΙΑ Βενιζέλου για Παπανδρέου

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Ε. Βενιζέλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μετά και από τη σύμπραξη του Γιώργου Παπανδρέου και του κινήματός του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά.  Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια εξήγηση, μια συγγνώμη. Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση», είπε δείχνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ.

«Η ενότητα και η συσπείρωση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία τους, γιατί τη βίωσα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το 1989, το 2007, το 2011, το 2015.  Ναι συνεπώς στην ενότητα και τη συσπείρωση. Όμως μιλώντας στο όνομα σας, στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν το περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας, στο όνομα αυτών που αγωνίστηκαν να σταθεί η χώρα όρθια και να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 - επιτυχία και κεκτημένο που δεν χαρίζουμε στη ΝΔ - οφείλω να πω τα εξής: 

Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. 

Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε  να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί  στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά! Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις  διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων. 

Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα  τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο  πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπρατουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει.  

Στην πολιτική  η ηθική  είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας.  Ο καθένας και η συνείδηση  του συνεπώς. Προσωπική και ιστορική. Αυτή προτάσσεται. Για εμένα  η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και συμφέρουσες  επιλογές στη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ακόμα ότι κινδυνεύουμε με οικονομική  και εθνική καταστροφή.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία», είπε και αναφερόμενος στην αξιολόγηση πρόσθεσε:

«Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι ελληνική απαίτηση, αλλά γερμανική απειλή για σκληρότερα μέτρα και το χειρότερο είναι ότι έχει επανέλθει η απειλή του Grexit. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ένα διαρκές μνημόνιο, τη διαρκή λιτότητα. Ο ορίζοντας είναι σκοτεινός. Κινδυνεύουμε με οικονομική και εθνική καταστροφική. Κινδυνεύουμε να γίνουμε τρικοσμικός θύλακας στην Ευρώπη».

Άφησε τέλος ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης λέγοντας πως «το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα είναι το μόνο που μπορώ να υπηρετήσω».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top