Έγγραφο ΦΩΤΙΑ αποκαλύπτει συνεργασία Τόμσεν – Σόιμπλε για να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα

Τι φοβάται ο Ε. Τσακαλώτος

Έγγραφο ΦΩΤΙΑ αποκαλύπτει συνεργασία Τόμσεν – Σόιμπλε για να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα

​Εμπιστευτικό έγγραφο φωτιά, φέρνει στο φως σήμερα το Euro2day, το οποίο αποκαλύπτει πως ο Πολ Τόμσεν, αντιλαμβανόμενος πως το Ταμείο είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του για να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας και με «σύμμαχο» τον Β. Σόιμπλε θέτουν πλέον θέμα συμπληρωματικών Μνημονίων, δηλαδή περισσότερων μέτρων, εκτός εκείνων που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

Οι δυο τους μάλιστα καταστρώνουν σχέδια, τα οποία αν περάσουν από το Eurogroup, απειλούν να σπρώξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο έγγραφο, περιγράφει τις συνομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου και αποκαλύπτει ότι από τότε, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, η Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2015, αλλά και για τις επόμενες χρονιές.

Στις συνομιλίες αυτές η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», όπως επίσης ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια “αποζημίωση” (μέτρα) θα πρέπει να βρεθεί για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Μάλιστα στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, η κα Βελκουλέσκου παρενέβη μόνο μία φορά, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης.

Πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day αναφέρουν ότι σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν από το Μάρτιο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 και μετά να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις.

eggrafo.jpg

Υπάρχει μάλιστα μερίδα υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που θέλουν η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, κυρίως για να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει κονδύλια, αλλά και να αποφευχθεί το μήνυμα στις αγορές ότι κάτι πάει και πάλι λάθος στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ όμως και ο Β. Σόιμπλε φυσικά, όχι μόνο δεν βιάζονται, αλλά προετοιμάζουν το δικό τους πλάνο, το οποίο συνδέει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την όποια ελάφρυνση του χρέους με επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και μετά την απόφαση για το χρέος, και με ένα σχέδιο για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν Τόμσεν και Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε το πώς το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικα��οποιηθεί η Γερμανία και οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και για να επιτευχθεί σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού με νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μάλιστα η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμένεται να είναι συμβολική, αλλά η επιρροή του τεράστια, ως προς τις αξιολογήσεις.

Κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν πάντως επέμενε πως αν η Αθήνα δώσει αξιόπιστα στοιχεία κι ένα σοβαρό πλάνο για το ασφαλιστικό, τότε το ευρωπαϊκό σκέλος των ελεγκτών είναι διατεθειμένο να συζητήσει βάσει της πρότασης Κατρούγκαλου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα γίνει απόδεκτό από το ΔΝΤ και το Eurogroup, που επηρεάζεται πλήρως από τον Β. Σόιμπλε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top