ΑΝΑΣΑ παίρνει η κυβέρνηση μετά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από τις Βρυξέλλες

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star

ΑΝΑΣΑ παίρνει η κυβέρνηση μετά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από τις Βρυξέλλες

​Πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση του Α. Τσίπρα δίνουν οι Ευρωπαίοι, μετά την εκ των πραγμάτων αποδοχή, πως η 1η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα γίνει τον πρώτο μήνα του 2016 και σε αυτή θα περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.

Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων ήταν αυτονόητη μετά την καθυστέρηση στην νομοθέτηση της πρώτης και δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα από την απόφαση της 14ης Αυγούστου (η πρώτη λίστα ήταν για τις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη για την 1η Νοεμβρίου - ενώ η αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τις 15 Δεκεμβρίου).

Απλώς περιγράφοντας την χρονική ακολουθία από εδώ και πέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για νομοθέτηση της δεύτερης λίστας ως τις 15 Δεκεμβρίου, ερωτηθείς διευκρίνισε ότι το ασφαλιστικό δεν θα είναι σε αυτή, θα είναι όμως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Όταν τα έλεγε αυτά ο πρόεδρος του Eurogroup δεν αναφερόταν σε κάποια συλλογική απόφαση του Eurogroup, καθότι το Eurogroup δεν συζήτησε για την Ελλάδα, παρά μόνο υιοθέτησε μια περιγραφική ανακοίνωση για τις εκταμιεύσεις που είχαν ήδη γίνει ως εκείνη την ώρα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να φέρει στη βουλή άλλα εξαιρετικής πολιτικής βαρύτητας νομοσχέδια ως το τέλος του χρόνου, ενώ αντίστοιχα θα μπορέσει να “σύρει” τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όσο ακριβώς της επιτρέπει η πολιτική της στρατηγική - στην πράξη ζυγίζοντας την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι του 2016 (κεντρική στρατηγική των Βρυξελλών) και τις πολιτικοκοινωνικές αντιδράσεις από την συγχώνευση ταμείων και εξορθολογισμό του ασφαλιστικού.

Στην πράξη και πάλι η κυβέρνηση, έχοντας λάβει τα 2 δις της δόσης και έχοντας ανακεφαλαιοποίησει τις τράπεζες - κάνοντας ελάχιστη χρήση των δανεικών κεφαλαίων - θα μπορούσε και να εγκαταλείψει, αν αυτό κρίνει το μεταρρυθμιστικό momentum, ή και να το προσαρμόσει κατά το δοκούν, κερδίζοντας πολιτικό χρόνο.

Ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, ο Μοσκοβισί έχει πει στο Star “τις μεταρρυθμίσεις τις κάνετε για εσάς και όχι για εμάς” και ο Μισέλ Σαπέν είπε σε ομήγυρη δημοσιογράφων όπου βρέθηκε το Star χθες πως πιστεύει στη δέσμευση του πρωθυπουργού.

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top