Χ. Αθανασίου: μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ο Τζιτζικώστας

Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα

Δεν έχει κώλυμα προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά το ότι δεν θα είναι βουλευτής, υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι όντως σύμφωνα με το Σύνταγμα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των κομμάτων και όχι στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Συμπληρώνει όμως ότι στην περίπτωση που είναι μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο ο αρχηγός του κόμματος, το Σύνταγμα ορίζει μεν ότι η διερευνητική εντολή δίνεται στο πρόσωπο που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά «αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση π��υ το κόμμα δεν έχει αρχηγό» και επισημαίνει ότι αυτό ορίζεται σαφώς στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος.

«Ο διαφορισμός αυτός (αρχηγός κόμματος - πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας) είναι σαφής και διατρέχει όλες τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις Συνταγματικές επιταγές» αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 του Συντάγματος, τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές μέχρι να λήξει η θητεία τους, ακόμη και αν παραιτηθούν, αλλά προσθέτει ότι «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι μέλη της ��υβέρνησης και να διορισθούν πρωθυπουργοί, εφόσον είναι αρχηγοί του κόμματός τους και το κόμμα τους κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top