Τσίπρας: «Απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις»

Έκανε λόγο για κατανόηση των εταίρων προς την Ελλάδα

Τσίπρας: «Απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις»

​Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις «παράλογες», όπως είπε προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Α. Τσίπρας μετά το τέλος της μίνι Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο πρωθυπουγός, η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αφορούσε στη δημιουργία μιας «πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας και την οποία είχε αποκαλύψει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι στο σύνολό τους αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 ανθρώπων στην Αθήνα, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

«Η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η τρίτη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς όπως τόνισε η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα.

«Η μοναδική ανάμειξη της Frontex θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων, οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμα την κοινή διαπίστωση ότι η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο, όσον αφορά στις ροές των προσφύγων, ενώ τόνισε ότι η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι οι εταίροι έδειξαν κατανόηση έναντι της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Συνόδου και κυρίως στην επιμονή της ελληνικής πλευράς ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του δρόμου, αλλά στην είσοδό του.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, επεσήμανε όμως ότι η κάθε χώρα πρέπει να έχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.

«Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η Ε.Ε. κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top