ΟΜΟΛΟΓΙΑ Φίλη: «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»

Έκθετη η κυβέρνηση – Δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις

​Μπορεί στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν δημόσια ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης ομολόγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το μέτρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι όπως όλα δείχνουν παραμένει ο ΦΠΑ 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και πλέον η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για τα φροντιστήρια, εξετάζοντας να μπει ένας μικρότερος συντελεστής.

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλά να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές», είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε πως δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο.

«Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου», σημείωσε και σε ερώτηση γιατί δεν καταργείται το μέτρο απάντησε:

«Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα γι’ αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση ��α βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Αναφερόμενος τέλος στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και στους διορισμούς εκπαιδευτικών, ο κ. Φίλης είπε:

«Τα κενά έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000. Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top