Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Δεν είστε ωρομίσθιος πρωθυπουργός!

Τσίπρας: Ο λαός θα αποφασίσει ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία

Την πρώτη ερώτηση στ�� δεύτερη ενότητα, της Εξωτερικής Πολιτικής, την έκανε η κ. Όλγα Τρέμη ρωτώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για τα ισοδύναμα:

«Δεν υποσχέθηκα τίποτα και δεν θα λειάνουμε τίποτα εάν τον πρώτο χρόνο, ειδικά, δεν προσπαθήσουμε και δεν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αρκετά από αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο. Το πρώτο σκέλος του μνημονίου αναφέρει μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί να τις κάνει και όσες εμείς προχωρήσαμε τις σταμάτησε. Εμείς είμαστε εκείνοι που τις είχαμε ξεκινήσει και τις πιστεύουμε και μπορούμε να τις κάνουμε. Δεύτερον τι αναφέρει το μνημόνιο; Τους στόχους τους φορολογικούς. Άρα το πώς θα πιάσουμε αυτούς τους στόχους είναι εθνική πολιτική. Να είστε σίγουροι ότι από την στιγμή που θα επιχειρήσουμε το Φεβρουάριο-Μάρτιο να παρουσιάσουμε το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Από τότε και έπειτα θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει. Αυτό το λέει ο κ. Τσίπρας και τώρα έχει γίνει και κολλητός με την κ. Μέρκελ. Η Ευρώπη θέλει να υπάρχει η Ελλάδα, η Ευρώπη έχει προχωρήσει, έχει πάει σε ποσοτική χαλάρωση» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

ΕΝΦΙΑ και αγρότες

Στην συνέχεια η κ. Τρέμη ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ για το τι θα γίνει από Δευτέρα με τον ΕΝΦΙΑ, αν υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγές και τι θα γίνει με τους αγρότες;.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Τίποτα. Του λέμε την αλήθεια. Το μήνυμα από την Ευρώπη έχει έρθει. Αυτά υπεγράφησαν πριν ένα μήνα. Γι’ αυτό φεύγει γι’ αυτό δραπετεύει. Γι’ αυτό δεν θέλει να μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση εφ’ όσον θα είναι δεύτερο κόμμα για να μην αναλάβει ευθύνες γι’ αυτό. Είμαι έτοιμος να τις αναλάβω, δεν υπόσχομαι τίποτα για αυτά που έχουν ψηφιστεί. Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί. Εκτός από τους αγρότες, διότι για εκείνους δεν έχει ψηφιστεί κάτι».

Ο κ. Τσίπρας σε εκείνο το σημείο έκανε την δική του παρέμβαση: «Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, πολιτικής, ταξικής… Υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα και το πολιτικό στρατόπεδο που ανήκετε εσείς κ. Μεϊμαράκη είναι το στρατόπεδο της δεξιάς, της ευρωπαϊκής δεξιάς, όπου την ηγεμονία έχει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας. Εσείς πηγαίνατε χέρι-χέρι με τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ. Και βεβαίως στα μεγάλα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας όπως είναι το χρέος είχατε την άποψη που είχε ακριβώς η κ. Μέρκελ ότι είναι βιώσιμο το χρέος».

Στην συνέχεια απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης: «Φαίνεται ότι ο κύριος Τσίπρας από τότε που έχει υπογράψει το μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη. Ούτε θυμάται, ούτε καταλαβαίνει. Είναι νεομνημονιακός και προσπαθεί να βρίσκει δικαιολογίες οι οποίες δεν στέκουνε. Μας έχετε ζαλίσει. Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες που μας ζαλίσατε. Ο πρωθυπουργός φαίνεται από το αποτέλεσμα. Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Μα ο λαός σας είπε όχι στο δημοψήφισμα και εσείς υπογράψατε ναι! Και τώρα μας πάτε σε εκλογές! Και να ξέρουν οι έλληνες πολίτες ότι θα μας ξαναπάει σε εκλογές γιατί το κείμενο των 53 αναφέρει ότι δ��ν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου».

Για το αν μπορούσε να υπογράψει καλύτερη συμφωνία νωρίτερα ο Τσίπρας

Για το αν μπορούσε να υπογράψει καλύτερη συμφωνία νωρίτερα ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην κα Τρέμη για τόνισε πως η κυβέρνησή του έδωσε επί 7 μήνες σκληρή μάχη και πρόσθεσε πως όταν δίνεις μάχη «πρέπει να ζυγίζεις κάθε φορά τι έχεις στα χέρια σου».

«Η συμφωνία που υπογράψαμε μας εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για μία τριετία, μας εξασφαλίζει αρκετά δισ. για την ανάπτυξη και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά δεν τα είχαμε ούτε τον Φλεβάρη, ούτε τον Ιούνη. Η συμφωνία, εξάλλου, είναι ζωντανός οργανισμός. Έχει 5 πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά (χρέος, ταμείο, εργασιακά, κόκκινα δάνεια, ΔΕΗ). Αυτό που έχει να κρίνει ο λαός είναι αν θα τα εξυπρετήσει αυτά μια κυβέρνηση που θα δώσει μάχη ή μια κυβέρνηση που θα λέει ναι σε όλα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς».

«Το κρίσιμο είναι να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας κάνοντας τομές στη χώρα και εφαρμόζοντας όσα συμφωνήσαμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top