"Κλείδωσε" η συμφωνία με αμοιβαίους συμβιβασμούς στα κρίσιμα θέματα

Ξανά σε έλλειμμα η ελληνική οικονομία μετά από δύο χρόνια πλεονασμάτων- Πρώτη ανάρτηση 08:27

"Κλείδωσε" η συμφωνία με αμοιβαίους συμβιβασμούς στα κρίσιμα θέματα

Μετά από 18 ολόκληρες ώρες ολοκληρώθηκαν τελικά οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών "κλείδωσε" λίγο μετά τις 08:00 την Τρίτη το πρωί. Οι υπουργοί Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης εξήλθαν από το ξενοδοχείο "Χίλτον" όπου διεξαγόταν η ολονύχτια συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνοντας μόνο ότι απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

"Τέλος καλό, όλα καλά, η συμφωνία έκλεισε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης στους δημοσιογράφους.

Στα ελλείμματα επιστρέφει η ελληνική οικ��νομία μετά από δύο χρόνια πλεονασμάτων

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συμφωνήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2018 και να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Συγκεκριμένα ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι για πρώτη φορά φέτος μετά από δύο χρόνια, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα, αν και αυτό είναι μικρότερο από τις αρχικές, δυσοίωνες προβλέψεις των δανειστών.

Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό). Για το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018), ενώ το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%. Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%.

Προφανώς, υπήρξαν συμβιβασμοί στα μέχρι πρότινος «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, που ήταν τα κόκκινα δάνεια, ο ΦΠΑ, οι αγρότες, η ενέργεια, τα εργασιακά, οι αγορές και η έκτακτη εισφορά.

Μετά την επίτευξη της συμφωνία ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top