Μάρδας: «Με τη δραχμή θα πηγαίνουμε με σακουλίτσα για να πληρώσουμε»

«Έχω πει πολλά… πικρά στον Π. Λαφαζάνη»

Μάρδας: «Με τη δραχμή θα πηγαίνουμε με σακουλίτσα για να πληρώσουμε»

​Άκρως περιγραφικός ήταν σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τι θα σήμαινε για τη χώρα και τους Έλληνες η επιστροφή στη δραχμή.

«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα την περίοδο 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%», είπε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε:

«Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαΐρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού».

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μάρδας, τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα ένα κείμενο σε συνεργασία με άλλο υπουργό της κυβέρνησης γι�� τις επιπτώσεις που θα είχε η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ενώ αποκάλυψε ότι όλα αυτά τα έχει εξηγήσει στον Π. Λαφαζάνη, όπως και άλλα… «πιο πικρά».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ η ισοτιμία 1 ευρώ = 1.000 δραχμές θα ήταν μια επιεικής εκτίμηση.

«Η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τα άλλα νομίσματα μπορεί να έφτανε ακόμα και το 70% με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών», είπε ο κ. Μάρδας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρευτικά κατά 1.000%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top