Μαξίμου: Λέει ψέματα ο Γιούνκερ-Αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα

«Δεν έχει καμία προοπτική και καμία ρύθμιση για το χρέος» επισημαίνουν

Την αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε η συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ειδικά η αναφορά του τελευταίου πως οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες.

Κυβερνητικές πηγές παραθέτουν ένα προς ένα τα σημεία, στα οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ, δίνει λάθος πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικά για την ��ήλωση του κ.Γιούνκερ πως «δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων στην πρόταση των θεσμών», συνεργάτες του πρωθυπουργού, παραπέμπουν στην δήλωση του γνωστού δημοσιογράφου των FT Πήτερ Σπίγκελ, ο οποίος τόνισε μέσω twitter ότι αυτό που είπε ο Γιούνκερ για τις συντάξεις είναι ψέμα, γράφοντας πως «η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιουνκέρ» .

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως «η πρόταση της Κομισιόν και βέβαια προβλέπει περικοπή συντάξεων». «Πού αλλού οδηγούν άλλωστε τα μέτρα που προτείνουν;» διερωτώνται και αναλύουν τα μέτρα.

«α. "Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019".

β. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".

γ. "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων", εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

δ. "Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016". Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.

ε. Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει "να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές", δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων.

στ. Τέλος, οι θεσμοί ζητούν "να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία", που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 700 εκ. ευρώ ετησίως».

Πηγές του Μαξίμου «αδειάζουν» τον κ.Γιούνκερ και ως προς τους ισχυρισμούς του προέδρου της Κομισιόν ότι «οι θεσμοί επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα», παραθέτοντας ένα ένα τα … κοινωνικά μέτρα:

«- Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Την κα��άργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.
- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών»

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ.Τσίπρα ως προς προς τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν για:

-23% σε εστίαση και ξενοδοχεία [υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις]

-13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό

-Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

Στην αναφορά του κ.Γιούνκερ ότι "ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο", κυβερνητικές πηγές λένε ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε, ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα».

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. «Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που "ξεχνά" ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας» καταλήγουν.

Δείτε επίσης:

Σκληρό μήνυμα Γιούνκερ: «Έλληνες μην αυτοκτονείτε. Το "όχι" είναι όχι στην Ευρώπη»

Σακ��λλαρίδης σε Γιούνκερ: «Απαραίτητη η ειλικρίνεια»

O Πίτερ Σπίγκελ «αδειάζει» τον Γιούνκερ: «Αυτό είναι ένα πολύ πικρό ψέμα!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top