Economist: Δεν φοβούνται το Grexit οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας και η Αριστερή πλατφόρμα στο επίκεντρο του περιοδικού

Economist: Δεν φοβούνται το Grexit οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ
Με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ καταπιάνεται σήμερα ο Economist, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο.
Αρχικά το οικονομικό περιοδικό παραθέτει τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, περί εναλλακτικού σχεδίου β' στη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας με τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Όπως τονίζει ο Economist, την προτάση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, του ριζοσπαστικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, για την μη αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, την υποστήριξε μια ισχυρή μειοψηφία της κεντρικής επιτροπής των 350 μελών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «ήταν αυτός που κέρδισε τη στήριξη για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης».

«Εδώ και εβδομάδες ο κ.Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη έλλειψη ρευστού και τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν και τα δεινά στην Ελλάδα γίνονται όλο και μεγαλύτερα, ο κ.Τσίπρας ακόμη ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του θα συμφωνήσει με τους δανειστές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αποδεσμεύοντας τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης. Αυτό θα ήταν αρκετό, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία τον Ιούνιο, μην καταφέρνοντας να πληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να δώσει μία ανάσα στη χώρα. Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει μία κάποια πρό��δο, από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας άφησε στο περιθώριο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τη διαπραγματευτική διαδικασία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Πλέον παλαιότερες δηλώσεις του κ.Τσίπρα ότι, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συμφωνία όλες αποδείχθηκαν έωλες. Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, συνεργάτες του ισχυρίστηκαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα λύσει το γόρδιο δεσμό των κρίσιμων θεμάτων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα. Αντιθέτως, η κα Μέρκελ τόνισε ότι το ΔΝΤ, που διατηρεί σκληρότερη γραμμή από την ΕΕ, θα πρέπει να εγκρίνει τη δανειακή βοήθεια. Και τότε, ένας Αλέξης Τσίπρας ανήσυχος αμέσως ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση, να προσπαθήσει να μαλακώσει το ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει συμφωνία», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας πάντως πως οι "σκληροί" του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πειστεί ακόμη από τα συνεχόμενα μηνύματα του πρωθυπουργού. Μάλιστα, επικαλείται τη δήλωση του Νίκου Βούτση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top