Τσίπρας: Τώρα είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα επόμενα βήματα

Τι διαμήνυσε η κυβέρνηση με το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Τσίπρας: Τώρα είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα επόμενα βήματα

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου» είναι το μήνυμα προς την ΕΕ που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας» διαβεβαίωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

«‘Εχει διανυθεί μεγάλος δρόμος, αλλά είναι κρίσιμο το σημείο» διαμηνύει επίσης η Κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, με αντικείμενο την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει επίσης ότι «η συζήτηση θα είναι πολιτική σε όλα τα επίπεδα» σύμφωνα με συνομιλία κυβερνητικού στελέχους που συμμετείχε σήμερα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Καθοριστικά σημεία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα, όπως ενδεχομένως και η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup για την Ελλάδα, την οποία εξακολουθεί να επιζητά η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανταπόκριση.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Star, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία, καθώς υπάρχουν πεδία σύγκλισης, όπως στα εργασιακά ζητήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας, όπως σε ασφαλιστικό, συντελεστές ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό.

Πάντως το δημοψήφισμα, παρότι επισήμως δεν αποκλείεται ως μέσο πίεσης, φέρεται να έχει αποκλεισθεί στην πράξη επί του παρόντος, σύμφωνα και με την «διαρροή» από κυβερνητικό αξιωματούχο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top