Γ. Ντάισελμπλουμ: «Πρώτα η ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά η συζήτηση για το χρέος»

«Ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012»

​Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα και μετά να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

«Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση - τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα - και οι εργασίες είναι καρποφόρες», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους τόνισε:

«Η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».

Σε ερώτησε δε για το αν μπορεί οι δανειστές να αναθεωρήσουν τις απαιτήσεις τους για τις ομαδικές απολύσεις, απάντησε:

«Είμαι ανοικτός στο να εξετάσω νέα μέτρα, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι πάντα η βιωσιμότητα του χρέους και η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και στην χρηματοοικονομική αυτονομία και σταθερότητα της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων:

«Είχαμε μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Έχει επιτελεσθεί πρόοδος, τόσο σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του διαλόγου, όσο και στην συμφωνία επί μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Υπάρχει πρόοδος και η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Την Δευτέρα η συζήτηση θα συνεχισθεί και θεωρώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα».

BINTEO STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top