Αποκάλυψη Star: «Αγκάθι» οι ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία

Τι θα γίνει με τα περιφερειακά αεροδρόμια και με το λιμάνι του Πειραιά

Αποκάλυψη Star: «Αγκάθι» οι ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία

H κυβέρνηση και οι θεσμοί θεωρούν ότι ένα από τα σημεία που έχει επιτευχθεί σύγκληση στις διαπραγματεύσεις είναι εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά οι πληροφορίες του Star, όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, δείχνουν ότι ακόμα και εκεί απομένουν να γίνουν ακόμα αρκετά έως ότου επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα η FRAPORT, η εταιρεία που διεκδικεί τα 14 επαρχιακά αεροδρόμια ανακοίνωσε ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι αβέβαιη, παρότι προηγουμένως η κυβέρνηση παρουσίαζε ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή είχε σχεδόν κλείσει.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της FRAPORT ήρθε στην Αθήνα και συνάντησε τον υπουργό Ανάπτυξης Γιωργο Σταθάκη. Στη συνέχεια έστειλε δύο επιστολές, μια στο υπουργείο Οικονομίας και μία στο ΤΑΙΠΕΔ για να πάρει δύο αποκλίνουσες απαντήσεις: Το υπουργείο Ανάπτυξης ήθελε μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους και λιγότερα αεροδρόμια προς πώληση, ενώ από τον αρμόδιο οργανισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν προεβλήθησαν παρόμοιοι όροι.
Υπάρχει και η ιδέα σε κάποιους στην κυβέρνηση οτι η FRAPORT που είναι εταιρεία με κρατική συμμετοχή, του κρατιδίου της Έσσης και του δήμου της Φραγκφούρτης θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στη θέση του Βερολίνου στα ακανθώδη ζητήματα, όπως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Όλα αυτά όμως μπέρδεψαν τους Γερμανούς που δεν έχουν συνηθίσει να δραστηριοποιούνται σε παρόμοιο περιβάλλον.

Όσον αφορά τα λιμάνια, ειδικά εκείνο του Πειραιά, του οποίου η ιδιωτικοποίησή εμοιαζε επίσης να έχει κλείσει, η πολιτική της κυβέρνησης δέν έχει αλλάξει. Θέλει να δοθεί το 51% του λιμανιού και το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα περιέλθει στα χέρια της Cosco που έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Θα εξαιρεθεί όμως ο σταθμός των ακτοπλοϊκών γραμμών, ενώ θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Στις Βρυξέλλες συζητιούνται και άλλες εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας όπως της συμμετοχής του κράτους στις Τράπεζες. Η τιμή των μετοχών τους είναι ακόμα χαμηλή και κάτι τέτοιο για την ώρα αποκλείεται, αλλά προβλέπεται από την συμφωνία που είχε υπογράψει ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top