Spiegel: Στην Ελλάδα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει

«Το ΔΝΤ ζήτησε από το προσωπικό του να φύγει προσωρινά από την Αθήνα»

Spiegel: Στην Ελλάδα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει

​Έως τα μέσα Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει δάνεια, ύψους 6 δισ. ευρώ αναφέρει το περιοδικό Spiegel σε σημερινό του δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν πηγαίνουν καλά.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους έξι δισ. ευρώ. Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει», αναφέρει το Spiegel.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι από τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα, η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει, αφού παντού όπου έχει λόγο το κράτος, οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται.

«Η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει. Αυτό καταδεικνύει και το παράδειγμα του κρατικού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, (ο οργανισμός) έλαβε την εντολή να ανοίξει λογαριασμό στην ελληνική κεντρική τράπεζα προκειμένου να εμβάσει εκεί τα διαθέσιμά του. Πρόκειται για 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων», αναφέρει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Το Spiegel σχολιάζει ότι πρόκειται για μια «υφέρπουσα χρεοκοπία» και ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

αρχείο λήψης.jpg

«Εδώ και εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους φρέσκο χρήμα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τουλάχιστον τα χρέη της μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει. Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άλλη μια δόση προς το ΔΝΤ ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ. Το αργότερο τότε, σύμφωνα με παρατηρητές, και εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, όλα τελειώνουν. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν», καταλήγει το άρθρο.

��Το ΔΝΤ ζήτησε από το προσωπικό του να φύγει προσωρινά από την Αθήνα»

Ένα δεύτερο δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζήτησε από το προσωπικό του να φύγει προσωρινά από την Αθήνα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η διοίκηση του ΔΝΤ, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ματαιότητα για περαιτέρω συζητήσεις ζήτησε από τους υπαλλήλους του να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους.

Το Spiegel αναφέρει ακόμα ότι στις τάξεις του ΔΝΤ υπάρχει οργή για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι την Τετάρτη η δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του Ταμείου φάνηκε καθαρά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group.

Σ’ αυτή την τηλεδιάσκεψη, όπως σημειώνει το Spiegel, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκης, φέρεται να αποκάλεσε «εντελώς ανίκανους» το τεχνικό προσωπικό του Brussels Group.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top