Μάρδας στο STAR: Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει αλλά λίγο αργότερα

Δεν απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ σε δύο νησιά του Αιγαίου

Μάρδας στο STAR: Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει αλλά λίγο αργότερα

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει αλλά λίγο αργότερα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στο Star. Ο υπουργός ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο φόρος ακινήτων θα αλλάξει εντός του 2015 και ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για το 2015 έναν άλλο φόρο από τον ΕΝΦΙΑ. Είπε, επίσης, ότι με το νέο φόρο θα υπάρξει ελάφρυνση για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία και «δικαιότερη φορολόγηση» για τις μεγαλύτερες περιουσίες. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει τον εισπρακτικό στόχο που θα έχει ο νέος φόρος, αλλά υποστήριξε ότι δεν θα πρόκειται απλώς για μια αλλαγή ονόματος του ΕΝΦΙΑ με μικροαλλαγές.

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και από αυτή την επεξεργασία θα προκύψουν και οι λεπτομέρειες για το νέο φόρο, ενώ απέφυγε να πει πόσα κλιμάκια θα έχει η κλίμακα του νέου φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ένα από τα βασικά σενάρια για τον φόρο ακινήτων 2015, προβλέπει την αλλαγή του ονόματος του φόρου και ορισμένα «μερεμέτια», προκειμένου να υπάρξει μία ελάφρυνση για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων με μεταφορά του αντίστοιχου φορολογικού βάρους σε φορολογούμενους με μεγαλύτερη περιουσία.

Για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ.Μάρδας είπε ότι δεν θα γίνει αύξηση στον τουρισμό, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών σε δυο νησιά του Αιγαίου, εννοώντας τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Υπενθυμίζεται, ότι η αρμόδια για τα έσοδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη, έχει επίσης πει πρόσφατα ότι δεν θα ήταν άδικη μια υπαγωγή της Μυκόνου και της Σαντορίνης, στους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ αντί για τους κατά 30% μειωμένους που ισχύουν σήμερα, καθώς το εισόδημα σε αυτά τα νησιά είναι πολύ υψηλό.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top