Δ. Μάρδας: «Η Μέρκελ ζήτησε από τον Τσίπρα μείωση συντάξεων»

«Η κυβέρνηση λέει όχι στις ομαδικές απολύσεις»

Δ. Μάρδας: «Η Μέρκελ ζήτησε από τον Τσίπρα μείωση συντάξεων»

Μια αποκάλυψη βόμβα έκανε σήμερα το πρωί στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, τονίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Μάρδας είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στην Α. Μέρκελ τις θέσεις της κυβέρνησης και πρότεινε ισοδύναμα που την έπεισαν ότι δεν χρειάζεται να γίνουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στο Brussels Group η κυβέρνηση στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις είναι τα εργασιακά και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στις ομαδικές απολύσεις.

«Για εκείνα για τα οποία δεν μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση είναι κάποια πράγματα τα οποία φαίνεται ότι τα δέχτηκαν και αν θέλετε, κορυφή του παγόβουνου είναι ένα, τα εργασιακά. Δηλαδή, εμείς λέμε όχι πλέον στις ομαδικές απολύσεις. Μπορώ να σας πω είναι το μόνο σημείο στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Για όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή για τις συντάξεις, για το ΦΠΑ κλπ, εκεί δεν υπάρχει ιδιαίτερη κόντρα μπορώ να σας πω», είπε ο κ. Μάρδας.

Όσον αφορά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία πιέζουν έντονα οι δανειστές, ο κ. Μάρδας τόνισε πως οι διαφορές φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, επαναλαμβάνοντας ότι το μοναδικό σημείο στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση είναι τα εργασιακά.

Ερωτηθείς για την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Μην βιάζεστε και για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δείτε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για δύο -τρία τέτοια θέματα που η κυβέρνηση λέει όχι, όλα τα υπόλοιπα τα συζητάμε και βλέπουμε ότι τα συζητάει και το Brussels Group και βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαδικασία συνεννόησης, αλλά αξίζει για αυτά τα δύο-τρία θέματα να υπάρχει ρήξη»;

Όσο για τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να πάρουν το πράσινο φως τα μέτρα και να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ο κ. Μάρδας είπε:

«Δεν είναι θέμα ποιος θα κάνει πίσω. Το ερώτημα είναι: Σηκώνει η χώρα περαιτέρω μείωση συντάξεων; Για να είμαστε πιο σαφείς. Εδώ, η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, γιατί μπορεί να έχουμε κοινωνικές εκρήξεις και τίποτε άλλο».

Τέλος ο κ. Μάρδας απάντησε και σε όσους διαρρέουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει παρουσιάσει κοστολογημένες προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ρήξης.

«Έχουμε ακούσει κατ' επανάληψη, κάτι που δεν είναι αληθές και μπορώ να σας πω ότι καταντά και εκνευριστικό το γεγονός ότι δεν είναι ποσοτικοποιημένες οι προτάσεις μας. Μα για όνομα του Θεού! Τα ισοδύναμά μας φτάνουν μέχρι τα 5 δισ. και βλέπουμε ότι το συζητούν και το δέχονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε μέχρι χθες το βράδυ και δεν βλέπω ότι υπάρχουν σημεία ρήξης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top