Χ. Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε»

«Με το αρχικό πρόγραμμα συνδέεται η τρίτη επικαιροποίηση»

Χ. Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε»

​«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το Μνημόνιο, αλλά το συνυπόγραψε», δήλωσε ο συντο��ιστής Οικονομικών της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας μετά από την κοινοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που έκανε σήμερα ο Α. Σαμαράς.

Όπως είπε, η τρίτη επικαιροποίηση του προγράμματος συνδέεται, όπως και οι δύο προηγούμενες, με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2012.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η νέα επέκταση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο και η δικαιοδοσία των δικαστηρίων βρίσκεται στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

«Πατώντας και στα επίσημα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί- όπως στο κείμενο του Master Financial Assistance Facility Agreement, αναφέρεται ρητά ο όρος MoU (Memorandum of Understanding). Καμία δόση δεν μπορεί να εκταμιευτεί χωρίς σύμπλευση με το MoU, του οποίου η πορεία αξιολογείται από τους θεσμούς. Συνεπώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε δύο επιστολές, αυτή του ΔΝΤ της 23ης Φεβρουαρίου, όπου αναφέρεται πως χρειάζεται αξιολόγηση για να εκταμιευτούν χρήματα και αυτή που προέρχεται από την ΕΚΤ, όπου αναφέρεται πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα ισχύοντα προαπαιτούμενα, τα οποία είτε βρίσκονται στο MoU, είτε στο MEFP.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εσωτερική στάση πληρωμών που παρατηρείται από τον Φεβρουάριο, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για ένα δημοσιονομικό κενό, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top