Φρενίτιδα με το 3ο πακέτο στήριξης:Ο Γιούνκερ διαψεύδει, ο Ντομπρόβσκις δεν το αποκλείει

Μετά την αποκάλυψη του Λουίς Ντε Γκίντος στο Reuters

​Βάλθηκαν να μας τρελάνουν με τα σενάρια περί τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα… Την ώρα, που ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος μιλά στο Reuters για ένα νέο μνημόνιο που σκέφτεται η ευρωζώνη για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλόντ Γιούνκερ τον «αδειάζει», λέγοντας πως δεν υπάρχουν συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν αποκλείει τίποτα!

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Γιούνκερ ανέφερε νωρίτερα πως «Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση στο Eurogroup και στα μέλη του για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας», ενώ ο κ. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο Bloomberg, είπε πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, διότι οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της».

Παράλληλα, ο κ.Ντομπρόβσκις, είπε πως η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του υφιστάμενου προγρ��μματος τις προσεχείς εβδομάδες και στη συνέχεια θα δει τι θα υπαγορεύσουν οι αγορές.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες από τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά και ίσως να μην έχει το ίδιο εύρος επιλογών.«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές με τη βοήθεια μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμή ή μιας ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής», είπε. Ωστόσο, συνέχισε, τώρα αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ακόμη, ο κ.Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως η μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα συνδέεται με την επίδοσή που θα έχει από την τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.
«Εάν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προχωρούν με επιτυχία και η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πιστεύω πως θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε το επόμενο πιθανό πακέτο. Επίσης, πιστεύω ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές» δήλωσε ο κ.Ντομπρόβσκις.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top