Der Standard: ατρόμητος αντίπαλος που προκαλεί την τρόικα ο Βαρουφάκης

Τι αναφέρει για τον χαρακτήρα και τις θέσεις του η αυστριακή εφημερίδα

Der Standard:  ατρόμητος αντίπαλος που προκαλεί την τρόικα ο Βαρουφάκης

Ως «ατρόμητο αντίπαλο που προκαλεί την τρόικα», παρουσιάζει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στη στήλη «Πρόσωπο της ημέρας» η αυστριακή εφημερίδα Der Standard!

Η εφημερίδα υπενθυμίζει παρόμοιους χαρακτηρισμούς από γερμανικές εφημερίδες, όπως «Μαχητής στο δρόμο» (Die Zeit ), «Σούπερμαν» (Bild), «Η αναγέννηση αρχαίου ανδρισμού» (Stern), και επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και περισσότερο η γερμανική, που είναι συνηθισμένη σε μεσήλικες με σταυρωτό κοστούμι, είναι ταυτόχρονα σοκαρισμένη και ενθουσιασμένη από τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

H Der Standard πάντως προειδοποιεί ότι ο θαυμασμός για τον Γιάννη Βαρουφάκη θα χαθεί γρήγορα αν ο 53χρονος υπουργός της «αριστερής-δεξιάς» κυβέρνησης στην Αθήνα και καθηγητής πανεπιστημίου, που «ισορροπεί σε μια λεπτή κορυφογραμμή ανάμεσα σε τόλμη ήρωα και αστειότητα», δεν βρει μια αξιοπρεπή λύση με τους δανειστές της Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζει ότι είναι πολύ δημοφιλής επειδή αντιστέκεται στην τρόικα και στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «όχι και τόσο επιτυχημένο» το ταξίδι του ΥΠΟΙΚ ��την Ευρώπη, για το οποίο λέει ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, χωρίς να αναφερθεί ρητά, άφησε να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται να γίνει μια νέα διαγραφή στο χρέος της Ελλάδας και αντιπροτείνει ένα «μενού έξυπνων ενεργειών ανταλλαγής χρέους».

Υποστηρίζει ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ιδιαίτερη ικανότητα «στις δυνατές έως νεφελώδεις διατυπώσεις» , όπως και στο βιβλίο του «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος», το οποίο εκδόθηκε το 2012.

«Όσο μεγαλύτερες περικοπές κάνει κανείς τόσο μεγαλύτερο γίνεται το έλλειμμα είχε τονίσει πριν τρία χρόνια σε συνομιλία στην Αθήνα και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τη ριζοσπαστική κριτική του» σημειώνει.

Τον χαρακτηρίζει ακόμα ακτιβιστή του διαδικτύου, που συζητά χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος προτείνοντας τολμηρές λύσεις, αλλά και ότι ενώ στις εμφανίσεις του με Ευρωπαίους ομολόγους του δίνει τώρα την εντύπωση ανασφάλειας, τα επιχειρήματά του φαίνονται να έχουν αλματώδη χαρακτήρα.

Τέλος η Der Standard αναφέρει ότι το 2013 ο Γιάννης Βαρουφάκης πήγε στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας με τη σύζυγό του, την εικαστικό Δανάη Στράτου, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αλλά στη συνέχεια «ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε στον Βαρουφάκη τον άνθρωπο που ζητούσε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top