SZ:Ο Τσίπρας έχει «ανεπίσημες επαφές» με Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΕΚΤ

Ποιος αξιωματούχος έχει ρόλο κλειδί στην υπόθεση

SZ:Ο Τσίπρας έχει «ανεπίσημες επαφές» με Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΕΚΤ

​Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας «οργώνει» την Ελλάδα κυνηγώντας ψήφους, η γερμανική Sueddeutsch Zeitung αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει συμμάχους και εκτός Ελλάδας με την βοήθεια του Γ.Άσμουσεν.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για μία πιθανή αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας στην Ελλάδα. Προπαντός η Γερμανία και η Γαλλία έρχονται σε επαφή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωζώνη. Η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας επιδιώκει εγγύτητα με τις ευρωχώρες».

Στόχος των εμπλεκομένων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι να εντοπιστούν σημεία επαφής για μελλοντικές συζητήσεις.

«Αν ο Τσίπρας καταφέρει πράγματι να κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και να δημιουργήσει κυβερνητικό συνασπισμό, στην Ευρώπη θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις» εκτιμούν οι συντάκτες, αναφερόμενοι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το 2013 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον Γιέργκ 'Ασμουσεν, ο οποίος ήταν τότε στέλεχος της ΕΚΤ. Με τον δεύτερο, οι ανεπίσημες επαφές συνεχίζονται και για το περιεχόμενό τους έχουν ενημερωθεί τόσο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ όσο και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και στις Βρυξέλλες όμως, τονίζεται, ο κ.'Ασμουσεν θεωρείται ως ο σύνδεσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικοινωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση έχει και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί ενδεχομένως τις επαφές του αντιπάλου του Τσίπρα με τους ευρω-εταίρους με κάποιον εκνευρισμό».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Eurogroup συνέρχεται και πάλι στις 26 Ιανουαρίου, την επομένη των εκλογών και ότι οι εταίροι θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο, λόγω μ��κροχρόνιων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, να εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντλήσει από τις χρηματαγορές αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή παλαιών χρεών, θα καταστεί αφερέγγυα και θα ρίξει την Ευρωζώνη σε νέα αναταραχή, εντείνοντας την ανησυχία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top