Υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διενέργεια των εκλογών θέλει ο Γλέζος

Ζητά από τον Παπούλια να αναλάβει δράση

Υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διενέργεια των εκλογών, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες, αντιθέτως όπως είπε «μέλημά της θα είναι να παραδώσει καμένη γη».

Με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα της κίνησης των Ενεργών Πολιτών, ο κ.Γλέζος πρότεινε «να οριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπηρεσιακή κυβέρνηση, κοινής αποδοχής, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Η πλήρης ανάρτηση έχει ως εξής:

«Αυτή η κυβέρνηση,

Με τον λαϊκισμό της - όπως αυτός εκφράζεται από στελέχη της.
Με τον αυταρχισμό της - όπως αυτός εκφράζεται από τις δυνάμεις καταστολής που εξαπολύει καθημερινά κατά των πολιτών.

Με τις μεθοδεύσεις της - όπως αυτές εκφράζονται με τις παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη, αλλά και τον τρόπο που νομοθετεί.
Με τη διαπλοκή που την στηρίζει - σε επιχειρηματικό και όχι μόνο.... επίπεδο.

Με την υποταγή της στην Τρόικα - όπως αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, με το Βερολίνο να δίνει εντολές και οι Σαμαράς-Βενιζέλος να εκτελούν.

Δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μέλημά της θα είναι να παραδώσει καμένη γη.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ας αναλάβει την ύστατη ώρα την ευθύνη του».

Τι είναι η Υπηρεσιακή κυβέρνηση

Η Υπηρεσιακή κυβέρνηση ονομάζεται η κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί ούτε έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά έχει αναλάβει προσωρινά, με το σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές, και κατά κανόνα δεν αποτελείται από πολιτικούς. Συνήθως τοποθετείται όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της ή έχει χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, οπότε ορίζεται για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Στην Ελλάδα συνηθιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1960 λίγο πριν τις εκλογές να παραιτείται ο πρωθυπουργός και να αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου μέχρι να σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σκοπός ήταν να εξασφαλισθεί ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός δε θα χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για να επηρεάσει τις εκλογές και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με διαφάνεια υπό την εποπτεία ενός ανώτατου δικαστικού.

Πληροφορίες βικιπαιδεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top